2017. június 17., szombat

Detour


A Hollywood Riporter lesajnálta és „baby film noir”-nak titulálta, de balgaság lenne csak úgy leírni a thrillereken és éjsötét mozikon edzett brit Christopher Smith legújabb filmjét. 


Számunkra már csak azért is érdekes a Detour, mert a Jeff Nichols kiváló, 2012-es Mud c. drámájában remeklő fiatal Tye Sheridan most kapott először igazi főszerepet, és baromi kíváncsiak voltunk, hogy a 21 éves legény képes-e elvinni a hátán egy egész estés filmet. Nos, a helyzet az, hogy igen! Sheridan eléggé karizmatikus ahhoz, hogy mindenféle erőfeszítés nélkül vívja ki magának a figyelmet. Mindehhez természetesen kellett egy tipikusan brites kalamajkákat felvonultató, beteg bűnsztori is, ami nem minden esetben konzekvens és logikus, de kétségkívül rejt magában potenciált. 


Smith szerzői thrillere panelekből építkezik, karakterei sablonosak, de a kiváló színészgárda mindent elkövet azért, hogy ne csak a közhelyszerű momentumokra emlékezzünk. A tinilány naplójában brillírozó Bel Powley most is erőteljes, ahogy a Johnny Ray szerepében lubickoló Emory Cohen (War machine; Brooklyn) is tökéletesen hozza a nagyravágyó, erőszakos, piti bűnözőt. 


Sheridan, vagyis Harper pedig jó nagy slamasztikába kerül. Nem elég, hogy anyja a kórházi ágyon haldoklik, nevelőapja – kihasználva a fennálló helyzetet - ki akarja forgatni hősünket a vagyonából. Harper egy alkohol mámoros pub-maraton során elsírja bánatát a börtöntöltelék Johnny Ray-nek, aki kapva kap az alkalmon, s felajánlja, hogy bizonyos összeg ellenében akár örökre megszabadítja Harpert a mostoha fatertől. Mindez végzetes események láncolatát indítja el…


A Detour legfőbb erénye a történetmesélés sajátos stílusa, az ügyesen közbeékelt flash-backek és az osztott képernyő (bármennyire is elcsépelt megoldás) leleményes használata. Smith egy darabig kétségek között tartja a nézőt, aztán szépen lassan összeáll minden. Nem nagy trüváj, de ott munkál ez a laza retró hangulat a filmben, ami felettébb vonzóvá teszi a látottakat.  


Smith mozija az Usa-ban januárban debütált - jól meg is bukott. Még itt-ott azért erőlködnek vele, de vélhetően el fog tűnni a süllyesztőben. Ha lennének még videótékák, ott biztosan nagy sikerre számíthatna ez a vhs-korszakot idéző fura kis thriller. Mi szerettük!

65%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése