2017. június 16., péntek

Jupiter holdja


Míg a finálé Luc Besson Leon, a profiját idézi, s ahogy az eddigi kritikák tartják, valóban van némi „hollywoodi színezet”, addig Mundruczó mégis csak megmaradt kőkemény szerzői filmesnek, aki tojik a trendekre és a befogadói oldal elvárásaira. Noha mindenhol azt visszhangozzák, hogy csodás a látvány, és hogy pergő a ritmus, a Jupiter holdja nem szimpla látványfilm, amely a tömegekhez szól!
Oké, a színműről frissen szabadult – nagyszerűen teljesítő – Jéger Zsombor eszméletlenül hatásosan levitál, mégis a karakterek fejlődése és a színészi játék, a karakterdráma az, ami igazán "látványossá" teszi a Jupiter holdját. Ahogy a Merab Ninidze (remek grúz aktor) által kiválóan megformált lecsúszott, önmagával (is) meghasonlott tábori orvos elkezd „hinni”, s ahogy Cserhalmi figurája, a megrögzött hekus szép lassan szkeptikussá válik...


Mundruczó még a migráns válság kirobbanása előtt írta meg a szkriptet, így az csak a hab a tortán, hogy a Jupiter holdja kiváltképp aktuális mű, s hogy ily módon igen frissiben reflektál a jelen állapotokra.
Ehhez kapcsolódóan a merénylős, robbantásos szcéna véleményem szerint túl didaktikus (simán elhagyható lett volna), de Mundruczónak szerencsére sikerült a demagóg kirohanásokon innen tartania a filmjét. 


Rév Marcell zseniális operatőri munkája a székbe szegez, s nem csak a trükk felvételek minősége szolgál e tekintetben újdonsággal. Már a kezdő, erdőben rögzített üldözéses jelenet is valódi szemet gyönyörködtető vizuális orgia! Helyenként olyan közeliket kapunk a szereplőkről, amelyek már-már zavarba ejtően intimek. Így válik még testközelibbé és kézzelfoghatóbbá az élmény.
És az atmoszféra, nos, az kérem bazi erős! Megidéződik Alfonso Cuarón posztapokaliptikus miliője, az imént már említett Besson furcsán groteszk látásmódja, és az új rendező generáció egyik legjelesebb tengerentúli képviselőjének, Christopher Nolannek a darkos komorsága. 


Mundruczó korábbi munkáihoz képest egyértelműen szintet – szinteket (?) – ugrott.
A Jupiter holdja pedig egy újabb bizonyíték arra, hogy a magyar filmművészet kellő kreativitással és találékonysággal igen is képes felvenni a versenyt a világ filmes elitjével. 

80%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése