2017. június 20., kedd

Headshot


Bármennyire is bámulatos - és autentikus - ez a ragyogó silat harci bemutató, a Headshot után mégiscsak az ostoba, bugyuta történet marad, amely nem engedi, hogy az indonéz Bruce Lee, vagyis Iko Uwais legújabb moziját ugyanolyan lelkesedéssel fogadjuk, mint a 2011-es Rajtaütést. Gareth Evans filmje vállaltan a csetepatéra volt kihegyezve, lélegzetvételnyi időt nem hagyott a nézőnek, mindig tudta emelni a tétet, és hát: az újdonság erejével hatott. 


Az egyik legnagyobb probléma a Headshottal, hogy a történetbe szőtt „dráma” egy kicsit sem működik! Egyrészt Uwais nem klasszikus értelemben vett színész – sokkal inkább harcművész -, másrészt ennek az exploitation orgiának baromira nem áll jól a szenvelgés.
Még a Bourne-rejtélyre hajazó felütést be tudtuk volna nézni, de aztán egy tök valótlan és – valótlansága okán – nevetséges (nem éppen komolyan vehető) fordulatot vesz a történet. Oké, persze világos, hogy a sztori csupán alibi arra, hogy az amnéziával birkózó főhős az ellennel is birkózzon egy jókorát: szemeket nyomkodjon ki, csontokat törjön, meg mindenféle távol-keleti szúróeszközzel hadonásszon, de akkor is…
Az gond, ha egy akciófilm közben olyan érzésünk van, mintha egy gagyi videojáték szintjeit abszolválná jelenetről jelenetre a főszereplő. 


Érzésem szerint a film erőszakossága is feleslegesen túltolt (a kevesebb több lett volna) – bár ez ízlés dolga. De itt aztán tényleg minden utcasarkon – akár csak az említett videojátékban ugyebár - vérszomjas, machete-vel rohangáló gonosztevők ólálkodnak. Mégpedig egyetlen feltett szándékkal: hogy likvidálják a főhőst. Némi racionalitás azért elkélt volna… 


Ettől függetlenül az operatőri munka valami csoda, a silat (az indonéz-szigetvilág őshonos harcművészete) mozdulatai elképesztőek, az akrobatika – maga a vérgőzös, közel horrorisztikus harci balett - pedig lenyűgöző. Igaz, a film végére jócskán bele is fáradunk a látványba.  


A következő Gareth Evans őrületig az elhivatott fanoknak „előétel” gyanánt pont megteszi Kimo Stamboel és Timo Tjahjanto Headshot-ja. A főfogás, vagyis a Raid rendezőjének legújabb mozija, az Apostle azonban csak 2018-ban érkezik. 

55%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése