2017. június 13., kedd

Halálos iramban 8 - The Fate of the Furious


Ha az xXx legújabb részét elbliccelte Vin Diesel, akkor az „anya-franchise” legfrissebb, nyolcadik epizódját nagyon is komolyan vette!
Azon természetesen el lehet morfondírozni, hogy mennyire komolyan vehető egy immáron 8 részt megélt mozis-széria, azt viszont senki nem vitathatja, hogy – bár akadt egy-két gyengébb etap – a Fast and furious jobbára mindig hozta a tőle elvárható szintet: féktelen száguldást, klassz akciókat, remek verdákat, és – csak, hogy stílszerűek maradjunk - kiváló karosszériával rendelkező forró gatyában flangáló csajokat. 


A tesztoszterontól túlfűtött Diesel és kompániája ezúttal egy Cipher nevezetű cyber-bűnözőnő játékszerévé válik, ami természetesen ismét remek ürügy egy csomó fasza kis üldözéses jelenethez és autós balhéhoz. 


A forgatókönyvírók szerencsére felismerték, hogy így a nyolcadik rész tájékán ildomos lenne valami „váratlant” behúzni, így meglepő módon Toretto válik üldözőből üldözötté: Dom kerül a Fast and furious-team célkeresztjébe. Persze kiderül, hogy mindnyájan egy kacifántos – a szériához képest kacifántos! - összeesküvés kellős közepébe csöppentek, melynek mozgatórugója ismételten kedvenc izomagyunk családhoz való lojalitása. 


Talán most először érezni, hogy némileg kifulladóban van a sorozat. Pont az utolsó akció, az érzésünk szerint feleslegesen hosszúra nyújtott orosz „jégtánc” sikerült a legharmatosabbra, és az egykori gonosz Jason Statham karaktere is teljesen érthetetlen módon ágyazódik be a Toretto-családba. Hiába tette hidegre Deckard a galeri egyik kulcsemberét, Hant a hatodik epizódban, elég egy kis jófejkedés és minden meg van bocsájtva. Jóllehet, Statham és Dwayne Johnson egymással való kötekedései épp a film valóban erős és vicces momentumai közé tartoznak, az imént vázolt „ügy” mégiscsak komoly morális defekt, nem de bár? 


No persze a széria eddig sem a következetességéről volt híres, így simán hajlandóak vagyunk szemet hunyni a forgatókönyv "furcsaságai" felett, pláne, hogy Cipher, azaz Charlize Theron lazán a franchise eddigi legkeményebb és legbetegebb gonosza! És ha már lesajnáltuk a jégen autózós ruszki szcénát, akkor muszáj kompenzálnunk és nem sinkófálhatjuk el azt a tényt sem, hogy a New York-i autós akciózás viszont eszméletlenül látványos és ötletes. És különben is, hol máshol hullana autó-eső az égből, ha nem a Halálos iramban legújabb részében? 


Vagyis már megint jól szórakoztunk, és - csodálatos képzavarral élve - a szemünk ismét jóllakott.
És ha a box office-t vesszük alapul, a Fast and furious, még így, picit fáradtan és 8 bő 120 perces epizód után is egy baromi sikeres vállalkozás. És lesz 9. rész, még szép, nem is kérdés! 

65%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése