2018. október 28., vasárnap

84 nyara - Summer of 84


Kapott hideget-meleget, s helyenként valóban picit felszínesnek – ha úgy tetszik: erőltetettnek – hat, mégsem lehet rá haragudni.
A 84 nyarával kapcsolatban nyilván mindenki a Stranger Things-re, vagy az óriási sikert aratott tavalyi Stephen King – adaptációra, az Az-ra asszociál majd, vagy épp a kis hazánkba hivatalosan nem bemutatott Super Dark Times-ra. Ugyanakkor azt is muszáj megjegyeznünk – a film, illetve az alkotók védelmében -, hogy az RKSS névre hallgató ausztrál rendező triónak nem ez az első ’80-as évekbeli kalandozása.


A csapat 2015-ös Turbo Kid-je ugyanezt az érát szemelte ki magának, csak picit más perspektívából. Abban a filmben több kraft volt, ez vitathatatlan, de alapvetően a Summer of ’84-nek sincs oka szégyenkezni. Csak itt most valóban túl sok az áthallás, a karakterrajzok skicc-szerűek, és picit több a modorosság.
Mindazonáltal nem tudunk egyetérteni azokkal, akik „uncsizással” vádolják a filmet. Tény, hogy a sztori első fele nem az izgalmakról és a pörgős szekvenciákról szól, de akad azért ott is történés. És nem utolsó sorban: van ott is feszkó!


Az alapsztori nem túl eredeti. Aki látta D.J. Caruso Disturbiáját, tudja miről beszélünk. Mégis dicséretes, hogy a fináléban az alkotók egy tök más szintre vitték ezt a szomszéd-megfigyelős, voyeur történetet, s mertek olyan lezárást rittyenteni, ami közel sem a tipikus, megnyugtató, komformista Hollywood-i konklúzió.


Tulajdonképpen ezen zárlatnak köszönhető, hogy a film végül mégsem szimpla Stranger Things-parafrázisként vonul majd be a köztudatba, s nem vádolható azzal sem, hogy pusztán a ’80-as évek revivalt igyekezett meglovagolni.
Kőkemény fuck-ot azért nem mutat (az lett volna az igazán nagy trüváj!), annál jólfésültebb. De így is bátor húzás volt nem színtiszta happy enddel pontot tenni a történet végére. 


Sajnos a szereplők közel sem olyan karakteresek, mint a Strangerben, s a popkulturális utalások sem olyan frappánsak - inkább csak kötelezőek. A BMX-el – mi mással? - flangáló srácok sorozatgyilkos-vadász sztorijában azonban van potenciál! És simán lepörög a 100 perces film, anélkül, hogy a telefonunkat nézegetnénk unalmunkban, vagy elkalandoznának a gondolataink.
Összességében nem szórakoztunk rosszul!

65%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése