2018. október 21., vasárnap

Ne hagyj nyomot! - Leave No Trace


Aktuális! Kivonulni a jóléti társadalomból. Ignorálni a 21. század hamis, hazug értékrendjét. A pénzközpontú, anyagias világot hátra hagyva visszatérni az origóhoz: irány a természet!  
Mindezt intellektuális, gondolkodó emberként!


Debra Granik (A hallgatás törvénye) legújabb mozija az Út a vadonba és a szerintünk nagyon is szenzációs Captain Fantastic nyomvonalán halad, azok gondolatiságát viszi tovább, azok ideológiáját értelmezi újra.
Apa és lánya a metropolisz mellett fekvő erdőséget választja lakhelyéül. A civilizáció mocska itt nem piszkolja be őket. Sokat olvasnak, sakkal múlatják az időt, maguk gondoskodnak az ennivalóról, vadásznak, „önfenntartanak”.
A modern világ mégis utoléri őket, s felelősségre vonja az apát. A kikényszerített integráció sok nehézséggel jár. S hamar kiderül: Tom és Will számára nem lehet alternatíva a jelenkori társadalom által kínált világkép és jövő. 


Granik ingoványos terepre tévedt. A téma húsba-vágó, s rendkívül elgondolkodtató. Mégsem jött össze a bravúr maradéktalanul. Ugyanakkor a film „csöndessége” és szűkszavúsága kifejezetten vonzó, s a lezárás is szép és gondolatébresztő.  
A témafelvetésen túl azonban nincs állásfoglalás – ami mégiscsak hiányzik egy ilyen karakteres, erőteljes kérdéskör kapcsán -, s csupán a felszínt karcolgatja az alkotás. Igaz, mindezt egészen líraian és tetszetősen teszi. S még az időnkénti modorossága sem zavaró igazán.


Határozottabb attitűdöt, és karakánabb fogalmazást ellenben joggal várnánk Graniktól. Ezek híján egy idő után picit artisztikussá válik a történet. Nem tudunk meg semmit Will és Tom előéletéről, s az apa motivációjáról. Nem a szájbarágós magyarázatot hiányoljuk, de egy-egy kommentárt, „állítást” simán elbírt volna a sztori. Úgy, hogy közben nem sérül a prózaiság.


Ben Foster remek – mindig az! -, mégis a lányát alakító, szuggesztív Thomasin McKenzie miatt fogunk emlékezni erre a különös hangvételű filmre.
Debra Granik kivételesen tehetséges alkotó, s a Leave no trace személyében ismét egy figyelemreméltó darabbal gazdagította a filmográfiáját. A katarzis ezúttal azonban elmarad.

70%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése