2018. október 3., szerda

Sicario 2: A zsoldos - Sicario: Day of the Soldado


Azt azért nem mondanánk, hogy Villeneuve hagyatéka egy cseppet sem érezteti a hatását. Tény azonban, hogy a Sicario – széria (ismerve a dolgok, illetve a történet alakulását, és állását bizton beszélhetünk „szériáról”) némileg zsánert és attitűdöt cserélve, az előzőekhez képest jóval közérthetőbb, populárisabb irányt vett.


Vagyis: ezúttal sokkal kevesebbet moralizál a film, a szereplők motivációját és jellemét sem vesézgeti olyan elánnal, mint korábban. S a történet sem olyan komplex, mint Dennis Villeneuve „original” Sicario-jában volt.


Sok szempontból mindez nyilván nem válik a film javára, ugyanakkor a rettentően tehetséges olasz rendező, Stefano Sollima (Gomorrah; Suburra) mégis csak a legmegfelelőbb fazon, aki átvehette a kanadai sztárrendezőtől a stafétát. És Taylor Sheridan (forgatókönyvíró) is maradt – akinek a neve szintén garancia a minőségre.


Ettől függetlenül azért van a Sicario második részének egy kis iparos jellege. No persze független moziként – vagyis az előző etaptól elvonatkoztatva – ez még így is bőven több, mint átlagos. Az imént említett fickók nem kispályások, nem beszélve arról, hogy Josh Brolin és Benicio Del Toro sem a B-ligában játszanak. Mindkét színművész igazi jelenség, s még akkor is eszement a karizmájuk és öröm őket nézni a vásznon, ha csak szimplán a távolba révednek és nem szólnak egy kurva szót sem.


Mégis van hiányérzet. Hiányzik Villeneuve mozijának összetettsége és mélysége. Az új Sicario ugyanis egy profin összerakott és levezényelt akció-thriller, nem több. Egy kissé faramuci fordulattal a végén. Amire nyilván szükség volt, hisz – ja, elfelejtettük említeni – franchise épül!


Szóval nem rossz ez, de van azért min faragni, javítani! Szerintünk: Sollima maradjon – ha már nekikezdett - és a harmadik részre hozza magával a Gomorrah és a Suburra rétegeltségét és intellektusát! Akkor nem lesz gond!

70%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése