2020. január 21., kedd

Szexoktatás (2. évad) - Sex Education (Season 2)


Szerencsések vagyunk, mert a tavaly januárban debütált sorozat első 8 részes szezonját nemrégiben daráltuk le – igen nagy elánnal és odaadással -, így csupán néhány hetet kellett várnunk a folytatásra, a következő 8 epizódra. Nem maradtunk sokáig Moordale, és Otis Milburn nélkül…


Nos, nagy kérdés volt, hogy meg tudja-e őrizni az általunk olyannyira kedvelt széria a kedvelhetőségét? Boldogan jelentjük: igen! A Szexoktatás továbbra is bazira szerethető, az írók ügyesen csűrik-csavarják a sztori újfent, ugyanakkor a legfrissebb 8 részben felütötte a fejét némi okító szándék, s az is szembetűnő, hogy mennyire hiperkorrekten kompenzál a film a másság kényes témakörét illetően. No persze kell a sztori, kellenek az események, de nekünk most kicsit sok volt, hogy a Moordale gimiben majd’ minden második srácról kiderül, hogy meleg, és persze a csajszik sem vetik meg alkalomadtán a leszbikus kalandokat. Mindezt a karakterek pedig úgy kezelik, mint a világ legtermészetesebb dolgát, sőt, még maguk a szülők is rendkívül elfogadóak. Kelet-európai szemmel nézve kissé valószerűtlennek hat a dolog. De persze lehetséges, hogy odaát Angliában sokkal liberálisabbak az emberek – amit azért kötve hiszünk...


No de ennyit a negatívumokról, mert a sorozat továbbra is jó, mi több: nagyon jó!
A történet ismételten sodor magával, a karakterek bazira rendben vannak, még az „újonnan érkezettek” is, s annyira varázslatos az atmoszféra, hogy lazán hajlandóak vagyunk szemet hunyni a bakik felett.


A Szexoktatás tartja a nívót, nem enged a negyvennyolcból: frappáns, szókimondó, és kivételesen merész! Ugyanakkor nem megbotránkoztató, nem öncélú! Olykor megdöbbentően vitriolos, de a következetesen bátor, bevállalós jelenetei mind olyan állításokat fogalmaznak meg, amelyek vitathatatlanul valósak! És ahogyan tükröt tart, na az valóban nagyon mókás! Mert a tinédzserek tényleg ilyen bénán, sután botladoznak a szexualitás rögös, göröngyös útján.   


…és hát az is tuti, hogy egy ilyen modorú sorozatot a tengerentúlon bizonyosan nem hoztak volna tető alá a szakik, annyira karakteres és egyedi a hangvétel!
Mindezt megfejelve pedig a Szexoktatás rendelkezik azokkal az attribútumokkal is, amelyekkel egy közönségcsalogató, közönségbarát sorozatnak rendelkeznie kell. Nevezetesen: frankó karakterekkel dolgozik (azokat dolgoztatja is, azaz létező fogalom a „karakterfejlődés” a sorozat univerzumában!), Laurie Nunn személyében van egy igazi kreatív szerzője, aki immáron 16 részen keresztül szövi rendkívül ügyesen a cselekményt, és nem utolsó sorban: csordultig van jobbnál jobb dumákkal és dialógokkal!


Nagy erőssége pedig, hogy közérthetően, őszintén, de nem bárgyún beszél a kamasz problémákról! S valóban fontos témákat érint – és nem csupán a szexualitást illetően!


Az Otis anyukáját megformáló nagyszerű Gillian Anderson az új évadban több figyelmet kap, s a színésznő él is a forgatókönyv adta lehetőségekkel: számos emlékezetes pillanatot köszönhetünk a szabad szellemű szex terapeuta édesanyának. Ezzel együtt Maeve a korábbiakhoz képest icipicit háttérbe szorul. Egyértelműen koncepciózus döntés, nincs vele baj, így is kapunk a karakterből, csak Otis-szal szerepelnek ezúttal kevesebb közös jelenetben, ami a rajongói szívünket fájdítja csupán.
Meg az is, hogy olyan gyorsan elröppent ez a 8 rész, és hogy ezúttal bizony valóban várhatunk egy évet… (szomorú szmájli).
Szexoktatást Magyarország népének!

85%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése