2015. július 2., csütörtök

Akihez beszél a föld - The water diviner


Jó, ha mindjárt az elején leszögezzük: ez egy szerelem projekt, s magán viseli az ilyen jellegű munkák minden jellegzetes motívumát (pozitívumát és negatívumát). Azzal együtt, hogy egyértelműen érezhető, hogy Crowe és kompániája valami egyedit (főként a dramaturgiát tekintve), megrendítőt és igazán hatásosat szeretett volna alkotni.


A helyzet az, hogy a The water diviner (nemrégiben kapott magyar címet a film: „Akihez beszél a föld” – július végén lesz a hivatalos magyar premier) nem rossz mozi, csak a témájához mérten nem elég fajsúlyos…
Lehet azzal dobálózni persze, hogy mindez Russel Crowe tapasztalatlanságának tudható be – ez volt ugyanis az ausztrál legenda első rendezői munkája -, de az az igazság, hogy Crowe egészen jól vezényel. Bár az már más kérdés, hogy a nagy vezénylés közepette a játéka ezúttal nem hozza azt a szintet, amit tőle megszokhattunk, de igazándiból e téren sincs különösebb szégyellnivalója a művész úrnak.
A forgatókönyv sikeredett talán picit harmatosabbra a kelleténél. Nem mindig érezni a hangsúlyokat, az Olga Kurylenko-s „szerelmi szál” (talán nevezhetjük annak) pedig totálisan elcsépelt, akár nyugodtan el is lehetett volna hagyni – legalábbis ebben a formában mindenképp. 


A sztori minden ízében ausztrál vonatkozású, megtörtént esetet dolgoz fel, így nem csoda, hogy a kenguruk földjén óriási sikert aratott a film, s számos helyi díjátadón és ceremónián az egekig magasztalták az alkotást.
A Crowe által alakított férfi különleges képessége, hogy a legsivárabb, legsivatagosabb vidéken is képes megtalálni a föld legmélyén az életet jelentő forrást, vagyis a „vizet”.
Miután a férfi 3 gyermeke bevonul a seregbe, majd eltűnik (vélhetően meghal) a Gallipoliban lezajlott véres ütközetben, Connor útnak indul Törökországba, hogy a "víz" helyett ezúttal fiai földi maradványait lelje meg.
A történet szép, és megindító, a metafora működik, de az is hozzá tartozik az igazsághoz, hogy nem sikerült maradéktalanul elcsípni az igazi drámaiságát a sztorinak. 


Az Akihez beszél a föld ettől függetlenül egy „kellemes” darab, korrekt mozi, gyönyörűen fényképezett tájakkal. Picit többet vártam azért, de óriási csalódás nem ért.
Egyelőre még ez egy biztonsági játék Crowe-tól „a rendezőtől”, de a szív és a lélek benne van, és ez a lényeg! 

65%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése