2015. július 23., csütörtök

Focus: A látszat csal - Focus


Nem volt ez egy élből elvetendő vállalkozás, és kitartunk azon álláspontunk mellett is, hogy a Focus közel sem olyan rossz mozi, mint ahogy azt oly sokan állítják. Nem hoz igazán semmi újat, de Will Smith és csapata egész jót parádézik benne. 


Ötletes szélhámos filmet egyébként nem olyan nehéz csinálni, „csupán” egy nagyon agyas forgatókönyv szükségeltetik hozzá.  Esetünkben ez nem feltétlen adott – van sok logikai baki, túlkapás és sablon -, de az sem jelenthető ki kategorikusan, hogy a Glenn Ficarra – John Requa (Tapló télapó; Őrült, dilis szerelem) rendező – író páros egy egyértelműen rossz könyvet szállított volna a Focus-hoz. Tény, hogy a karakterek kidolgozottsága kicsit elnagyolt, így nehéz is azonosulni a szereplőkkel, de A látszat csal elég pörgős és dinamikus ahhoz, hogy arra a bő másfél órára, amíg tart lekösse a nézői figyelmet. 


Millió hasonló történetet láttunk már a vásznon: a tapasztalt csaló (Will Smith) szárnyai alá veszi a zöldfülű, de egyébként tehetséges „reménységet” (Margot Robbie). A dolgok mennek is a maguk útján, a brigád „arat” és ügyesebbnél ügyesebb tolvajlásokkal gazdagítja a brifkót, de természetesen közbe szólnak az érzelmek és minden a feje tetejére áll.
Ficarra-ék filmjének erőssége a tempó és a különféle heist-mutatványok (a stadionban játszódó szcéna pl. nagyon ötletes), ugyanakkor a romantikus szál már közel sem funkcionál olyan flottul. Robbie és Smith között valahogy nem működik a kémia, pedig láthatóan nagyon igyekeznek.
Mégsem történik meg a „woo” közöttük, így pedig - nézőként - elég nehéz belehelyezkedni a szituba. 


Szóval a Focus végül is egy korrekt, szórakoztató, de nem kiemelkedő és nem rendhagyó módon fasza szélhámos mozi
Nem rossz, de lehetett volna emlékezetesebb is, hiszen alapvetően minden adott volt ahhoz, hogy Ficarra és Requa folytassák a jó szériát. Legközelebb lehet javítani, szégyenkezésre azonban semmi ok...

65%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése