2015. július 26., vasárnap

Chappie


Neill Blomkamptól bő 5 éve várunk egy hasonlóan sikeres, színvonalas és innovatív mozit, mint a District 9 volt - mindhiába…
A 2013-as Elysium jóval gyengébb eresztés volt, mint az „előd” – sem a kritikusok, sem a mozilátogatók nem ölelték keblükre a Matt Damon-os sci-fi-t -, a Chappie pedig sajnos újbóli csalódás.  


A dél-afrikai szerzői filmes pályája eddig kísértetiesen hasonlít M. Night Shyamalanéra. Vajon Blomkampnak is csak egy egyszeri csodára futotta? Mi azért még bizakodunk…


A mesterséges intelligenciával felturbózott „robot-gyerek” sztorija nem áll össze kerek egésszé: a Chappie  indokolatlanul csapong a zsánerek között. Ez akár az ’élmény’ javára is válhatna (helyenként egyébként még jól is áll a filmnek a ’kuszaság’!), de összességében zavaró, hogy az egyik pillanatban egy kissé bárgyú gyerekfilm hangulatát adagolja a rendező, majd a következő szcénában egy ádáz robot-monstrum tépi ketté az egyik hús-vér szereplőt. 


Blomkamp ennek ellenére egy vitathatatlanul rendhagyó és egyéni látásmóddal rendelkező filmes. …és ha már a Shyamalanos párhuzammal éltünk: épp úgy, ahogy az indiai származású direktornál, Blomkampnál is érezhető a „másra”, „különlegesebbre”, „egyedibbre” való törekvés. Ez pedig mindenképp becsülendő, még ha a Chappie nem is lett egy igazán jól sikerült, kiegyensúlyozott mozi. 

60%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése