2015. július 17., péntek

Hetes osztag - Grupo 7


A Mocsárvidékkel Alberto Rodriguez minket teljes mértékben levett a lábunkról.
A Hetes osztag a rendező 2012-es minimál akciófilmje, mely sok hasonlóságot mutat – főként hangulatában – José Padilha 2007-es Tropa de elite c. dokumentarista action movie-jával. 


Rodriguez-nek ugyan nem sikerült egy Padilha-hoz hasonló stílusbravúrt „elkövetnie”, de a Hetes osztag minden szempontból „true”, vagyis „valóságos”; nincs ferdítés, a kábszerellenes  rendőrcsapatot hús-vér emberek alkotják, nincsenek „zsebsztallónék”, sem pedig „helyi terminátorok” a brigádban. 


A cselekmény az 1992-es sevillai világkiállítást megelőző 3-4 évben zajlik, ekkor dönt úgy ugyanis a helyi rendőrség, hogy muszáj felszámolniuk a városban zajló kábítószeres bűncselekményeket, hiszen a világ felé pár éven belül egy disztingvált Sevilla képét kell mutatnia Spanyolországnak. 


A politikai vonal nincs annyira hangsúlyosan jelen, de csak úgy, mint a Mocsárvidékben, Rodriguez itt is oda tette magát a „korfestésben”. Sajnos a karakterábrázolásban ennyire már nem jeleskedik a direktor: kissé elnagyoltak a figurák, nem sikerült kiaknázni a bennük rejlő „lehetőségeket”. Rafael titokzatos karaktere pl. végül „állva marad”, de Ángel motivációiról is vajmi keveset tudunk meg. 


Rodriguez 2012-es Grupo 7 c. munkája közel sem olyan egységes és veretes, mint az általunk olyannyira kedvelt La isla minima, de tény, hogy a spanyol rendező ért az atmoszféra teremtéshez, és a Hetes osztag egyáltalán nem egy elhanyagolható darab, simán beillik a bioba!
Kíváncsian várjuk, hogy Rodriguez mivel rukkol elő legközelebb!!! 

65%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése