2015. július 9., csütörtök

Camp X-ray


Harry Potter és a Halál ereklyéi az, amire vágyom…
…hogy mi köze Harry Potternek Guantanamo-hoz? Peter Sattler első egész estés filmje, a Camp x-ray olyan szemléletes párhuzamot von HP és Guantanamo között, amire eleddig még biztosan nem volt példa… 


Sattler helyenként ugyan pátoszos, de sosem esik át a ló túloldalára, és nagyon bölcsen nem 9/11-re hegyezte ki a mondanivalót. A Camp x-ray sokkal inkább szól őr és fogva tartott kapcsolatáról, megbocsájtásról, barátságról, elfogadásról, emberségről, mint az iraki helyzetről, és ez nagyon klassz dolog!
A történet 2009-ben játszódik a hírhedt fogolytáborban, amikor is a zöldfülű Cole-t (Kristen Stewart) többedmagával Guantanamoba vezényli a US Army. Cole, vagyis „Blondie” feladata csupán annyi, hogy „őrt álljon”, de időközben barátságot köt Ali-val, mely kapcsolat teljes mértékben megváltoztatja a fiatal nő addigi szemellenzős világlátását. 


Az a helyzet, hogy a Camp x-ray nagyszerű film! És nem csak azért, mert Kristen Stewart tulajdonképpen élete alakítását nyújtja a vergődő „kiskatona” szerepében, és nem is azért, mert Peyman Moaadi (Nader és Simin – Egy elválás története) szintén zseniálisan játszik. Nem! A Camp x-ray egy jól megírt, humánus történet, megható, könnyfakasztó és „igazi” sztori!
…és ennyi bőven elég is az üdvösséghez! 


Sattler alkotása ugyan elkerülte a magyar vetítőtermeket – bár az áprilisi Titanic Filmfesztiválon bemutatták, a pláza moziktól mégis távol tartották a filmet; talán jobb is így… -, mégis érdemes „rákeresni”, hiszen kiváló börtön dráma. A Camp x-ray nem akar hatalmas tanulságokat a szánkba rágni, nem cirádás mondatokkal operál... épp ezért valódi, emberi és nagyon „true”. 

85%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése