2016. december 25., vasárnap

A hét mesterlövész - The magnificent seven


Az nagyon klassz, ha egy remake okkal készül el. Egy ilyen jellegű klasszikus esetében pedig, mint A hét mesterlövész, kiváltképp fontos az a bizonyos „apropó”. Nem beszélve arról, hogy már az 1960-as film is egy átdolgozás - vagyis Kurosawa nagysikerű művének, A hét szamurájnak a tulajdonképpeni parafrázisa.
Csak, hogy Charles Bronsonék esetében minden klappolt: a karakterek bemutatása tökéletes, a forgatókönyv csordultig tele idézhető egysorosokkal, s a film még így bő 50 év távlatából is baromira élvezhető. John Sturges kultikus alkotása aztán számos további klasszikust is inspirált a maga jellegzetes, koszos-poros western atmoszférájával. 


A brand tehát néhány évtized alatt szépen kiépült, Antoine Fuqua (Kiképzés; Mélyütés) pedig igyekezett céltudatos western hősként meglovagolni a hollywoodi újrafeldolgozási hullámot.
Igen, az akarás mindenképp érezhető a 2016-os verzión! A casting közel tökéletes. Denzel Washingtonnal, és Ethan Hawke-al az élen baromi nehéz is mellélőni, viszont a sztori élét azért sikeresen csorbítják az újonnan a történetbe ágyazott – többségében oda nem illő – elemek. Byung-hun Lee (I saw the devil; Terminátor: Genisys) távol-keleti késbűvölő karaktere nem rossz, s Vincent D’Onofrio kettyós figurája is a helyére kerül a kezdeti furcsaságok ellenére. Ugyanakkor az indián, Red Harvest szerepeltetése meglehetősen esetleges, s a film kissé Disney-s, mesterkélt modora sem ad okot arra, hogy végül elismerően csettinthessünk. 


A fickók motivációit is jótékony homály fedi, de hát a lényeg ugye úgyis az, hogy a lőporszag mindent beterítsen, s a mutatvány Fuqua-nak a fináléban végül is sikerül: a végjáték felettébb látványos és izgi, még ha óriási tétje nincs is – főként az elnagyolt karakterábrázolás miatt. 


Denzelnek ellenben baszottul jól áll a „veszkó csizma”, s a „csapat” egytől egyig nagyot alakít; mindenki próbálja becsülettel kimaxolni a többnyire egydimenziós karakterét.
Mi pedig összességében nem szórakozunk rosszul, csak nem értjük, hogy mégis mi szükség volt erre az egészre.
Fuqua nem tett egyebet, csupán „leporolta”...

60%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése