2016. december 26., hétfő

Zootropolis - Állati nagy balhé - Zootopia


Örvendetes, hogy a Disney milyen elszánt és mennyire igyekszik lépést tartani a vetélytársakkal.
Már a Hős6os is arra engedett következtetni, hogy a nagy múltú cégnél valódi szemléletváltás történt, s a Disney ráeszmélt: muszáj versenybe szállnia a Pixarral, ha életben akar maradni, s meg szeretné őrizni ázsióját. Szerencsénkre eme „viszály” egyre ötletesebb és „minőségibb” animációs mozikat szül mindkét fél részéről! 


Ugyan az Agymanókkal a Pixar igen magasra tette a lécet tavaly, a Disney képes volt lazán lereagálni az Inside out mindent elsöprő sikerét és a Zootropolis-szal tulajdonképpen a „lámpás szekció” szállítja az idei év egyik – ha nem a – legerősebb animációs filmjét! 


És szó nincs jópofáskodásról, még akkor sem, ha a Zootropolis állatfigurái marhára cukik. Itt kőkemény nyomozás folyik kérem, s a mindenre elszánt újonc nyuszi nyomozó, Judy Hopps olyan bűnügybe keveredik a modern emlősök fővárosában, Zootopia-ban, amelyet egy komplexebb élőszereplős krimi is simán megirigyelhetne.
A zöldfülű bunny-nak társa is akad az ügyben, ő pedig nem más, mint a ravaszdi róka, Nick, aki körmönfont ragadozóként csalásokból tartja fent magát, egészen addig, míg bele nem botlik Judy-ba – amúgy meg hiába ravaszdi ő, a szíve mélyén igen is érzékeny és rendkívül jólelkű figura. Gondoltad volna?


Ami lenyűgöző ebben a moziban, az a kontextus, vagyis maga Zootopia a kis elszeparált kerületeivel. Ezt a sokoldalúságot igen szórakoztatóan aknázza ki – mutatja be - a film: az alkotók elkalauzolnak minket Tundravölgybe, megismerkedünk Mr. Naggyal, a várost irányító vérszomjas gengszterrel – aki egyébként rágcsáló lévén baromi pici -, betekintést nyerünk a Zootopia-t irányító „állati” bürokráciába - és hát bazi sok elmés ötlet és geg sorjázik itt még kérem szépen. Villámon, a csigalassúságú lajháron pl. konkrétan könnyesre röhögtük magunkat. A viccmesélős jelenet amúgy is a Zootropolis egyik csúcspontja humor fronton. A kiváló poénok mellett azonban akcióból is bőven kijut! Nagyon látványos és ritmusos a film, egy percig sincs időnk unatkozni!


No persze animációs reform azért nem történik most sem, a Zootopia mondanivalója megmarad az animációs filmek berkein belül; klasszikusan Disney-s a megfejtés, de ha egy ilyen jellegű mozira váltunk jegyet elsődlegesen szórakozni akarunk, s nincs is azzal baj, ha akad egy-egy klisésebb elem egy rajzfilmben. Szükség van a toposzokra, hogy működjön „a mese”!


Judy és Nick nyomozása érdekfeszítő, a „vonyítók” körüli rejtély izgalmas és talányos, s az antropomorf ábrázolás is kifejezetten ötletes ezúttal – a Zootopia a maga útját járja e téren is!
All in all: a Zootropolis – Állati nagy balhé remek választás így a két ünnep közötti semmittevés kellős közepette!

80%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése