2016. december 15., csütörtök

Morgan


A Ridley Scott produceri bábáskodása mellett készült Morgan c. horrorisztikus összetevőktől sem mentes sci-fi thriller végül egyik fronton sem tudta állni a sarat. Sci-finek túlságosan esetleges, thrillernek nem elég idegtépő, horrornak pedig túlontúl banális. 


Az sem csoda, hogy a film végül nem jutott el a hazai mozikba, s az USA-ban is csupán néhány filmszínház tűzte műsorára.
Luke Scott elsőfilmes rendező alkotása alapból bukásra volt ítélve. S hogy miért? Hmm. Egyszerű a válasz: mert nem elég jó. 


A b-filmes jelleggel önmagában nem lenne probléma, hisz olykor egy ízes kis, laza trash film is jól tud esni. Csak hogy Scott rohadtul komolyan vette a feladatot – naná, hisz mégiscsak az első komolyabb munkája volt ez, s ráadásul most először dolgozhatott A-kategóriás művészekkel is. 


A szkript telis tele van logikai bakikkal, egy csomó érdekes kérdést – amelyek felvetésével jóval izgalmasabbá válhatott volna a sztori - figyelmen kívül hagy a forgatókönyv, s csak a közhelyes fordulatokra és panelekre koncentrál. 


Itt egy csomó kiváló aktor, s valahogy egyikük sem találja a helyét. Kate Mara szigora – még ha a karaktere ezt is kívánja – túlságosan statikus, Paul Giamatti – a zseniális Paul Giamatti!!! – kérészéletű szereplése ripacskodásba fullad, Toby Jones tudós figurája annyira sablonos, hogy sablonosabb már nem is lehetne, Rose Leslie még csak meg sem közelíti a Honeymoon-ban nyújtott átütő alakítását, szerencsétlen Jennifer Jason Leigh bukdácsolása pedig már-már nevetséges és szánalmat keltő. Egyedül a címszerepet alakító – a The Witch Thomasinjaként ismerős - Anya Taylor-Joy-nak sikerült rátalálnia a figurára, őt azonban pont Morgan egysíkú karaktere – és a gügye forgatókönyv - köti gúzsba


Mennyivel ötletesebben prezentálta, és okosabban fogta meg ugyanezt a témát tavaly az Ex Machina. Nem volt direktbe „horror”, mégis sokkal „horrorabb” és feszkósabb volt Luke Scott félresiklott, rossz tempójú, identitászavaros Morganjénél.
Sajnáljuk, mert a mesterségesen tenyésztett humanoid története sokkal több izgalommal, furfanggal és feszültséggel kecsegtetett...
...és a filmvégi csavart is megfejtettük már nagyjából 30 perc után... 

35%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése