2016. december 26., hétfő

Aranyélet - 2. évad


A mindenit! Nem elég, hogy - most már nyugodt szívvel kijelenthető - az Aranyélet a második évaddal mindenképpen szintet lépett - bátrabb, bevállalósabb és egyúttal komorabb és jóval szigorúbb is lett a sorozat -, mindennek fejében szövevényesebbé és izgalmasabbá is vált az előző szezonhoz képest. 


Oké, Endre bá ment a levesbe (?), de az 5. rész fékevesztett, feszültséggel teli fináléját, azaz a Michael Mann Szemtől szemben c. klasszikusának utcai lövöldözését idéző ultra kemény, lőporszagú akciójelenetet biztosan sokáig emlegetni fogjuk még. 


És hát a second season egyszersmind a meglepő fordulatok évada is! Az írók nem voltak restek bedarálni a sorozat egyik kulcsfiguráját sem annak érdekében, hogy meghökkentsék a rajongókat – bárki bármit mond, ez bizony férfias cselekedet volt; ezzel kapcsolatosan halkan megjegyeznénk, hogy mérget azért nem vennénk rá, hogy Anger Zsolt nem fog feltűnni a jelenlegi híresztelések szerint csupán 2018-ra tervezett harmadik szezonban.
Igen, jól hallottad, 2018! De ha ez valóban így lesz, az vélhetően szintén minőségi 8 epizódot jelent majd ismét, hisz lesz ideje a forgatókönyvíróknak kifundálni, hogy miként folytatódjon a Miklósi család kálváriája, s mi lehet a legoptimálisabb megoldás számunkra, rajongók számára is. 


S noha a második évad érzésünk szerint egy picit döcögősen indul, főként Mira bírósági ügye és Oszihoz fűződő „furcsa” viszonya tűnik visszásnak némiképp, a sztori egyre inkább magára talál, s egészen a 7. rész már sokat emlegetett, nem várt fordulatáig teljesen úgy fest, hogy ez a szezon bizony Anger Zsolt Endre bájának szezonja lesz. Végül azonban Janka ellopja a show-t a fő gangsta orra elől, s újfent kénytelenek vagyunk nyugtázni, hogy mégis Ónodi Eszter karaktere a legösszetettebb mind közül, és tuti, hogy az opportunista szörnyella még sok-sok izgalmat tartogat a jövőre nézve!
Ugyanakkor Márk Hollóshoz fűződő viszonya is nagy kérdőjel, s a srác már az első néhány epizód HÖK-ös stiklijével is bizonyítja: kiváló maffiózó tanonc, s elődei (Attila és Hollós) nyomdokába lépve talán ő viszi majd tovább a család régmúltra visszavezethető hagyományait. 


És ha már visszatekintésről beszélünk: egészen izgi, ahogy a sorozat az idősíkokkal játszadozik. Eszméletlen jók a ’90-es évekbeli díszletek - vagyis maga a retrospekció. Jóllehet a szereplők múltbéli alteregóit életre keltő színészek nem tudják felvenni a versenyt a jelenkort megelevenítő aktorokkal, vitathatatlanul merésznek hat a visszanyúlás a rendszerváltás előtti/körüli érába.


Végre egy mozi, amely rá mer mutatni a kommunista pártállam visszásságaira, meri a ’90-es évek környéki Magyarország politikai viszonyait kendőzetlenül ábrázolni, s nem utolsó sorban: meri a szocializmust okolni, hibáztatni azért, amiért valóban hibáztatható és okolható.  


A szezonzárót látva pedig óriási őrültség lenne az alkotók részéről, ha nem folytatnák a nyitva hagyott, számos izgalmas kérdést felvető történetet. Nincs kétség, lesz 3. évad, még szép, nem is lehet másként! 

80%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése