2016. december 7., szerda

Krampusz - Krampus


Michael Dougherty már a Trick ’r treattel bizonyította, hogy különös látásmóddal rendelkező szerzői filmes. Bár a magyarul Adsz vagy kapsz névre keresztelt szkeccs-mozi nem volt teljes egészében egyenletes színvonalú, a szakma és a közönség egyaránt szerette, s jobbára pozitív recenziókat kapott a film.  


Dougherty a Halloween-t kipipálta – noha a Trick ’r treat folytatása elvileg évek óta készülőben van -, így most magára a legszentebb szentségre, a karácsonyra tette rá a mancsát – szakítva minden nemű szirupossággal, s az ünnepeket övező kötelező negédeskedéssel.
A Krampusz ugyan hasonlóképpen indul, mint az összes klasszikus kari-film - betoppannak a rég nem látott „kedves” rokonok, össznépi nagy zabálás, gyerekzsivaj, hóesés és karácsonyfa -, a sztori szépen lassan, komótosan az évszaknak megfelelően zord irányt vesz, az amerikai kisvárosra rátelepszik a patás Krampusz átka, s gyilkos mézeskalács figurák ereszkednek le kötélen a kéményből a jóságos Santa helyett. 


Nincs véres brutalitás, de Dougherty - egy-egy jól irányzott jump scare-el - egészen csalafinta módon képes borzolni az idegszálainkat – még úgy is, hogy mindvégig tisztában vagyunk vele: mindez tényleg csupán csak mese.
Kellemesen borzongató „ünnepi horror” – „horrorka” – a Krampusz, amely hangulatában magabiztosan hozza a rendezőre jellemző, 80-as évekből eltanult, mára már jócskán retrónak minősülő feelinget - ennek megfelelően csak itt-ott üti fel a fejét egy-egy CGI szörnyecske: a para faktort remekbe szabott, profin kivitelezett báboknak köszönhetjük. S ott van még hangulatfokozóként a parádés fényképezés!


A fináléra picit elfárad a történet, Dougherty azonban egy kifejezetten ötletes szcénával tesz pontot a sztori végére.
Adventi „cidri”. 

70%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése