2016. december 12., hétfő

Anthropoid


Ha „háborús thriller”, akkor számunkra Az adósság volt az egyik legemlékezetesebb darab a közelmúltból. John Madden filmje nem tökéletes, de a feszült sztorinak és a remek szereplőgárdának hála maradandó élmény. Valami hasonló a helyzet a Metro Manilát író-rendező Sean Ellis igaz történeten alapuló Anthropoidjával is. 


Az 1941-ben, a nácik által megszállt Prágában játszódó mozi két „ejtőernyős” katona, Jozef Gabcik és Jan Kubris történetét meséli el, akik a „cseszkó” ellenállás oszlopos tagjaiként arra vállalkoztak, hogy kiiktatják – vagyis megölik – a „prága mészárosaként” elhíresült, kegyetlen náci vezetőt, Hitler egyik jobb kezét, Reinhard Heydrich SS tábornokot. 


Az Anthropoid – ez volt a Jozef és Jan által elvégzendő hadművelet titkos elnevezése - a merényletre való felkészülést, majd az azt követő eseményeket dokumentálja, s bár a felvezetés talán icipicit terjengősre sikerült, egy korrekt, feszült, hatásos - drámai elemekkel felvértezett - háborús film lett a végeredmény. 


Cillian Murphy rendkívül karizmatikus, a Szürke ötven árnyalatának sztárja, Jamie Dornan el is törpül mellette, de szerencsére kiváló művészeket sikerült szerződtetni a mellékszerepekre is. Feltűnik a Kötéltáncból és Az élet ízeiből ismerős elbűvölő Charlotte Le Bone illetve kedvenc karakterszínészünk, Toby Jones is! 


Sean Ellis mozija a viszonylag lassú felvezető után bepörög, s egy rendkívül izgalmas, szinte dokumentarista alapossággal filmezett végjátékban kulminál. A templomban vívott kilátástalan csata valóban letaglózó, a cseh, illetve szlovák ellenállók hősiesen a végsőkig kitartanak. Emelkedett pillanatok ezek, s még akkor is izgulunk, ha tudjuk: nincs menekvés, ezek a hazafiak bizony a vesztükbe rohannak.
Az Anthropoid történetét az élet írta, s bár tragikus véget ér, Jan és Jozef tette mégsem volt hiábavaló; Winston Churchill ugyanis a Heydrich elleni merénylet, s az azt követő kíméletlen megtorlás után vette fel a kesztyűt úgy Isten igazából a náci Németország ellen - ezzel erősítve a brit demokráciát s Nagy-Britannia teljes elhatárolódását a fasiszta rezsimtől. 

70%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése