2018. február 19., hétfő

Lucky


Mérföldkő ez az alkotás! S hogy miért? Mert ennél szebb, gyönyörűségesebb és őszintébb filmes hattyúdalhoz még sosem volt szerencsénk.
Harry Dean Stanton generációjának egyik legmeghatározóbb, legkarizmatikusabb karakterszínésze volt. Stanton tavaly szeptember 21-én búcsúzott a földi léttől. 91 évesen. S egészen élete végéig – bő hat évtizeden át (!!!) - aktívan forgatott. A Lucky a legutolsó filmszerepe, s egyben egy olyan csodálatos búcsú, amely ritkaság számba megy a filmtörténetben.


Olyasféle líra ez, mint tavaly a Paterson volt. Szép, „tiszta” dráma, mely látszólagos eseménytelensége mellett tele van olyan fontos rezdülésekkel, pillanatokkal, amelyeket nagyon-nagyon ritkán tapasztalni mozivásznon. 


John Carroll Lynch elismerésre méltó pályát tudhat maga mögött karakterszínészként. Bizonyára mindenki számára ismerős az arca. Most először próbálta ki magát azonban a kamera másik oldalán. Rendezői debütálásába belepumpálta sok esztendős filmes tapasztalatát. Így csak egy érett alkotó viszonyul a művészethez - okos, intelligens, megfontolt, mégis nagyon frappáns és friss művészi kinyilatkoztatás a Lucky.  


Szembesülni az elmúlással. Hogy nincs olyan, hogy „ez mindig így lesz.” Kemény, embert próbáló feladat. Egy 9 évtizedet megélt fickó szemüvegén keresztül azonban minden más perspektívába kerül, s így már koránt sincs akkora tétje a dolgoknak. Lucky ugyan retteg, ezt be is vallja a film egyik kulcsjelenetében. Ugyanakkor – koránál fogva – már képes arra, hogy kívülállóként szemlélje a sorsát. "Végül is jól van ez így, jó volt ez így…"


Ezzel együtt a Lucky nem lemondó, nem depresszív. Sőt! Nagyon is életigenlő! Harry Dean Stanton tekintete pedig nagyon beszédes. S a zárójelenet... Te jó ég! Lucky felejthetetlen, édes mosolyával... Az egyik legszebb finálé, amit valaha láttunk.
Sorsszerű film, csodálatos „rímpárja” egy csodálatos színészóriás utolsó monológjának!
Isten áldjon, H.D.S.

85%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése