2018. február 6., kedd

Kereszttűz - Free Fire


Ben Wheatley nem csinált egyebet, csupán beterelte kedvenc színészeit egy raktárhelyiségbe, ahol azok aztán egy részint mondvacsinált indokból kifolyólag frankón szitává lövik egymást. 


Ha van bája a filmnek, márpedig van, azt egyértelműen az egyszerűsége adja.
Wheatley korábbi műveire is jellemző volt az erőszak abszurd, humoros ábrázolása (lásd Vérturisták), most azonban még ironikusabb, játékosabb és szarkasztikusabb az eddigieknél. 


A direktor összegyúrta Tarantino klasszikus Kutyaszorítóbanját megelőző munkáinak egzaltált hangulatával. Csak hogy ezúttal egy jóval koncentráltabb, viccesebb sztorit rántott össze, amelyben egy ír terrorista brigád ugrik össze a fegyvernepper ganggel. A stílusos vérfürdő tehát garantált.
 

A Kereszttűz olyan, mintha a ’90-es évek akciófilmjeinek nagy, filmvégi leszámolását duzzasztanánk egy egész estés mozivá.
Ez így meredeken hangzik, tudom, de Wheatley nagyjából megcsinálja a bravúrt, még akkor is, ha a lőporszag és golyózápor közepette azért itt-ott leül a cselekmény, és a játékidő végére picit elfárad a történet.


Kakaskodnak ezek a csávók, arcoskodnak, vicceseket mondanak, szópárbajoznak. A zenei aláfestés pedig a pisztoly - és gépfegyverarzenál ritmusos ropogása.
Bátor, frappáns, de közel sem zseniális haláltánc. 

70%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése