2018. február 1., csütörtök

The Foreigner


...nem újkeletű a jelenség... Liam Neeson úttörőként – helyesebben: faltörő kosként – szállt szembe az albán maffiával igen látványosan és hatásosan az Elrabolva első – kétségkívül formabontó – etapjában még 2009-ben. S mivel kifizetődőnek és jövedelmezőnek tűnt a nyugger csihi-puhi, jött még két meglehetősen feledhető –  de szintén anyagi sikert hozó – epizód. Majd vénségére hirtelen akciózni támadt kedve Kevin Costnernek és Denzel Washingtonnak is, s nemrégiben Ethan Hawke is beállt a sorba. Inkább kevesebb, mint több sikerrel.


Jackie Chan esetében azonban más az alapállás, hiszen a hong-kongi sztár fénykorában is akciómozikban sziporkázott, így ezúttal egyfajta come-back-ről beszélhetünk, nem pedig műfajváltásról, vagy időskori hóbortról. (Igaz, már ő is a 64-et tapossa!!!)


A korábbi 007-es epizódokat jegyző Martin Campbell tapasztalt fimes, s hála neki, valamint az ügyesen összepakolt szkriptnek, Chan nemzetközi visszatérése meglepően klasszul sikerült.


A rendező hozta magával „kabala-színészét”, Pierce Brosnan-t is bónuszként. Az egykori James Bond tökéletesen helyt áll az ex-IRA-s, fényes politikai pályát befutott, könnyedén korrumpálható, de egyébként összetett jellemű Liam Hennessy szerepében.


A The Foreigner nem az Elrabolva-filmek analogiájára készített tucat mozi. Sűrű akciózás helyett egy kifejezetten szövevényes, okos politikai thriller-t kapunk, amelyben Chan, a lánya gyilkosai nyomába eredve göngyölít fel egy valóban komplikált, rétegzett ügyet. Akadnak akció szcénák – verekedés és puskaropogás -, de a hangsúly a krimi-szálon és a történetmesélésen van. Campbell nem mozgalmas, kapkodós akciószekvenciákat halmozott egymásra. A dinamizmust a sztori jól időzített, biztos kézzel való kibontásával éri el.


Rutinos film a The Foreigner. Okos, de nem frappáns. A politikai oldalon többségében csak közhelyeket fogalmaz meg; ugyanakkor konzekvens, logikus mozi, amely minőségi kikapcsolódást nyújt(hat) az igényes szórakoztató filmek kedvelőinek.

70%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése