2018. február 22., csütörtök

Az igazi csoda - Wonder


Hollywood-i varázslat! „Igazi csoda”!
A Wonder ádáz, elszánt, kőkemény attak az érzelmeink ellen - szem biztosan nem marad szárazon!
Manipulatív, és bizonyos tekintetben hatásvadász. Viszont „igazi” film. Egyszerű és tiszta. És épp ez utóbbiak miatt olyan borzasztóan elragadó.


Szerettünk volna kajánul vigyorogni, ironizálgatni az esetenként majdnem giccsbe hajló jeleneteken, Stephen Chbosky (Egy különc srác feljegyzései) azonban kiváló érzékkel mindig a megfelelő pillanatban rántja vissza a gyeplőt.
...és az a helyzet, hogy ez az életigenlő, pozitív hozzáállás igen is fontos – főként manapság, ebben a mérhetetlenül közönyös és rezignált világban.


R.J. Palacio regénye egy Treacher Collins szindrómában szenvedő kisfiú hétköznapjaiba enged betekintést. A különös betegség egy olyan genetikai rendellenesség, amely az arccsontok deformitásával és még egy csomó egyéb fizikai tünettel jár, nem beszélve a jelenség lélekre, s az egyén szocializációjára gyakorolt hatásairól („másság-érzet”, integráció, kiközösítés, elfogadás stb.)   


A film megmutatja Auggie küzdelmét a hétköznapokkal, a suli társakkal, a világgal, miközben olyan világos üzeneteket közvetít, és hangsúlyoz, mint pl. az elfogadás fontossága, a barátság, és a család kötelékének jelentősége. S hogy tulajdonképpen semmi más nem számít, csak a tetteink, és hogy mennyire figyelünk oda egymásra. Közhelyes. Aha. De nem árt mantrázni ezeket a dolgokat, ugyanis mind hajlamosak vagyunk megfeledkezni róluk.


A Wonder ügyesen szerkesztett, sodró lendületű tanmese. Időnként nézőpontot vált, így nem csak Auggie szemüvegén keresztül láthatjuk az eseményeket, s nem csak és kizárólag az ő vívódásait követhetjük nyomon. „Megszólalnak” a szülők, a barátok, és megismerjük az egyetlen tesó perspektíváját is. Bárhogy is, de ez a tipikustól merőben eltérő történetmesélés kifejezetten izgalmassá teszi az egyébként is remek ritmussal bíró sztorit.
És ugyan Chbolosky mindig Hollywood-kompatibilis, könnyen dekódolható megoldásokat és mintákat alkalmaz, egyszerűen lehetetlen ellenállni Az igazi csoda varázslatának.


Talán ilyen a tökéletes családi mozi! Julia Roberts-el, Owen Wilsonnal, egy Daisy nevű cuki kutyussal, a zseniálisan alakító Izabela Vidovic-al, és a szinte felismerhetetlenségig elmaszkírozott Jacob Tremblay-el.  
Legyetek jók, ha tudtok!

80%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése