2018. február 21., szerda

Lady Bird


…szóval ez a film úgy tündéri, ahogy van!
A pofátlanul fiatal - színésznő, író, rendező - Greta Gerwig önéletrajzi ihletésű Lady Bird-jét nem véletlenül fogadta a tengerentúlon kitörő lelkesedés – mind a nézők, mind pedig a kritikusok részéről. 


A filmből csak úgy süt az őszinteség, és a személyes érintettség. Elsősorban ezért is olyan elbűvölő.
S az egyszerűsége, a természetessége is óriási vonzerővel bír. Hogy Gerwig csak szimplán hagyja áradni a sztorit, s ezáltal egy csomó emberi, szívet melengető pillanatot, szituációt teremt. Semmi, de semmi mesterkéltség nincs ebben a filmben! 


Egy kamaszlány, a magát nagyvonalúan Lady Birdnek nevező Christine felnövéstörténetét követhetjük nyomon alig 90 percben – sallangok nélkül (nincs egy felesleges jelenet sem!), zseniálisan szerkesztve, végtelenül tetszetős tálalásban. 


Az emberek azon a néven hívják a másikat, amit a szüleiktől kaptak, de nem hisznek Istenben.
Ilyen és ehhez hasonló megkapó, elgondolkodtató mondatok hagyják el a csodálatos Saoirse Ronan száját a játékidő során; mi pedig rövid időn belül azon vesszük észre magunkat, hogy iszonyúan megkedveltük a finoman lázadó, Sacramento higgadtsága helyett New York pezsgésére áhítozó különc kiscsajt, s olyan szívesen eldiskurálnánk vele az életről. 


Greta Gerwig története, amellett, hogy megható, szívszorító, picit drámai, és magában hordozza az indie mozik összes szerethető tulajdonságát/jellegzetességét, őrjítően vicces is. De tényleg! Rég nem került a mozikba ennyire klassz, szenzitív vígjáték.
A Lady Bird tehát amellett, hogy lágyan simogatja a lelkünket, szórakoztat is – méghozzá igen magas fokon!


Ezt a sztorit hús-vér karakterek népesítik be, ezért is szeretjük (meg) olyannyira Christine történetét és a szereplőket!
Saoirse Ronan elképesztően jó és ellenállhatatlan (vajon a Golden Globe után meglesz végre az Oscar is?). Az édesanyját alakító – idén ugyancsak Oscar-jelölt - Laurie Metcalf úgy szintén brillírozik, de olyan kiváló fiatal színészek domborítanak a mellékszerepekben is, mint A régi város és a Három óriásplakát Ebbing határában sztárja, Lucas Hedges, Timothée Chalamet, a Call me by your name-ből (ő meg épp ez utóbbi szerepért várományosa idén az arany szobrocskának), és a szívbéli jó barátnőt roppant mód hitelesen alakító Beanie Feldstein.


S hogy díjra váltja – e Greta Gerwig elragadó mozija a jelöléseket az Oscar-gálán? Mi nagyon szurkolunk, mert ilyen őszinte, humánus történettel már jó ideje nem találkoztunk!
Szép film. Lágy, finoman pasztelles, pazar varázslat.

90%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése