2018. február 8., csütörtök

The Meyerowitz Stories (New and Selected)


Cannes-ban kifütyülték, (igaz, a protestáció egyértelműen a Netflixnek, illetve az online filmforgalmazás térnyerésének szólt), pedig a The Meyerowitz Stories, a tavalyi év egyik leghumánusabb, „legigazibb” filmje, melyben rendkívül emlékezetes színészi alakításoknak lehetünk szemtanúi – ráadásul szokatlan módon olyan aktoroktól, mint Adam Sandler, vagy éppen Ben Stiller.


Dustin Hoffman azonban még így, öregen és demens állapotában is lazán ellopja a show-t a fiatalok elől. Mindeközben pedig öröm nézni, ahogy a főként ultragagyi vígjátékairól elhíresült Sandler simán képes tartani a színész óriással a tempót!
Nyilván mindez a rendező, Noah Baumbach érdeme, aki mint mindig, most is hibátlanul instruálja színészeit.


Baumbach az amerikai nagyvárosi lét kisemberének miliőjébe kalauzol minket ezúttal is, s csakúgy, mint ezt megelőző munkáiban, ismét hibátlan családpszichológusnak – és terapeutának bizonyul.
A Frances Ha, és a A tintahal és a bálna rendezője nem tért le a járt útról a járatlanért, s legújabb munkájában is egy New York-i entellektüel famíliát helyez képzeletbeli filmes mikroszkópja alá. A The Meyerowitz Stories azonban sokkal elemzőbb – avagy: még inkább elemzőbb -, mint Baumbach korábbi alkotásai.


A direktor izgalmas karakterrajzokon, és látszólag triviális dialógusokon, és hétköznapi szituációkon keresztül analizálja - és ábrázolja - a Meyerowitz família apró-cseprő kis drámáit (5 epizódon át).


Hogy hosszútávon milyen lelki traumát/traumákat okozhat egy diszfunkcionális család a „résztvevő” feleknek - de legfőképp a csemetéknek. Hogy milyen lelki sérüléseket hordoznak, cipelnek éveken át magukkal a sarjak, s hogy a konstans a befutás küszöbén álló kissé megkeseredett bohém, művész édesapa nihilista-hedonista-csélcsap életvitelét elszenvedni kényszerülő utódok miként próbálják meg kompenzálni - immáron felnőttként - a körülöttük élőket a múltjukból fakadó torzulásokért.  


Baumbach nem foglal határozott állást – ezt talán a szemére lehet vetni -, de mindvégig tanítani való precizitással boncolgat és tanulmányoz. A legmagasabb szinteken!
Erős emóciókat közvetít, s végül arra is képes, hogy levonja a maga egyszerű, de mégis figyelemreméltó konzekvenciáit. …és még picit el is varázsol!

80%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése