2018. február 5., hétfő

Bővérű nővérek - The Little Hours


Trágár, nimfomán apácákról filmet forgatni. Hmm… Finoman szólva is merész vállalkozás.
Jeff Baena bevállalta: Bocaccio Dekameronjának egyik pajzán, szatirikus történetét „hangszerelte át”, varázsolta valamelyest maivá – a Monty Python abszurd stílusát követve, feltámasztva a ’70-es évek Európájában népszerű nunsploitation műfajt, melynek fókuszában a keresztény vallás, valamint a szexuális gerjedelmek ütköztetése áll(t).


Azaz: nem egy ájtatos zárda-movie-val állunk szemben, hanem egy ízig-vérig pikáns, szókimondó, vicces, provokatív, helyenként igen zavarba ejtő, meghökkentő történettel. Baena ráadásul eredeti helyszíne(ke)n, Olaszországban, abszolút autentikus közegben forgatott.


1347 az évszám. Egy itáliai kolostor zegzugos folyosóit szelik a „szent” nővérek. Imádkoznak, napi rendszerességgel gyónnak (Tommasso atya „makulátlan” lelkivezető - állhatatos közvetítő), klasszul elvannak, békességben és szeretetben, ugyanakkor picit unják is a nővérkedéssel járó monotonitást és egyhangúságot. Így mikor a jóképű, fiatal kertész a rendházhoz érkezik, a nőcik lappangó, elfojtott szexuális ösztöne a felszínre tör, s szinte egy emberként vetik rá magukat a prédára, a titokzatos jövevényre, Massetto-ra. 


Vicces, humoros! Baena és Aubrey Plaza közös szerelemgyerekéhez, a The Little Hours-hoz azonban kell egyfajta lelkiállapot és nyitottság. Közel börleszkes elemek vegyülnek a klasszikus komédiával, s a szatírával.


Ha hihetünk Plaza-nak, és miért ne hinnénk, a dialógusok nagy része improvizációra épült. Ennek köszönhetően egy halomnyi elképesztően vicces jelenet került be ad hoc a nem létező szkriptbe. Sajnálatos módon a spontaneitás azonban üresjáratokat is eredményezett. Jóllehet, ez a különös, bizarr öntörvényűség kifejezetten jól áll Jeff Baena filmjének.


Kimondottan szórakoztató filmecske a Bővérű nővérek, amelyet szinte lehetetlen beilleszteni egzakt műfaji keretek közé.
Filmcsemege – nem a nagyközönség számára!

70%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése