2018. február 17., szombat

Borg McEnroe


Nem véletlenül futott a svéd mozikban szimplán „Borg” címen a „Borg McEnroe”…
Ha valamit egyértelműen a film szemére lehet vetni, az az egyenlőtlen bánásmód. A szereplőkkel…


Az alkotók McEnroe-t sajnos mindvégig hagyják parlagon heverni. Pedig az extrovertált, extravagáns amerikai sportoló figurája minimum annyira izgalmas, mint vetélytársáé. Sőt! McEnroe sokkal komplexebb karakter, mint a hűvös svéd teniszcsillag.
És azért is érthetetlen, hogy McEnroe másodhegedűs csupán a történetben, mert Shia LaBeouf személyében sikerült megtalálni a tökéletes színművészt a szerepre!
LaBeouf tényleg átlényegült és valóban komolyan vette a melót, kár, hogy olyan kevés alkalma nyílik mindezt megmutatni, és bizonyítani a filmben.


Igazságtalan lenne azonban nem megemlíteni Sverrir Gudnasont – és fegyelmezett, precíz játékát. ...casting szinten tehát perfekt a Borg McEnroe, s a színészi teljesítmények abszolút pozitív irányba billentik a mérleg nyelvét!


A forgatókönyv felemás mivolta viszont kétségtelenül zavaró. Főként azon flaschbackek relevanciája kérdőjelezhető meg, amelyek McEnroe gyerekkorába röpítenek vissza. Az a történetszál nagy sajnálatunkra kibontatlan marad. Pedig érdemes lett volna többet foglalkozni vele.


Ellenben a két világklasszis teniszező 1980-as wimbledoni döntője, s ahogy azt Janus Metz parádésan levezényli, tanítani való! Ezért is bosszantóak a hibák, hiszen a Borg McEnroe-ban végig ott rejlik egy kiváló sportfilm!
Így is bőven kiemelkedik a mezőnyből, de rossz belegondolni, hogy ilyen „hozzávalókkal” (LaBeouf, Gudnason, Stellan Skarsgard) mindez kirobbanóbb, lehengerlőbb is lehetett volna.  

70%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése