2018. február 21., szerda

Szólíts a neveden - Call Me by Your Name


Nagyon bírtuk a Vakító napfényben-t, amikor azonban tudva levővé vált, hogy Luca Guadagnino az egyiptomi születésű André Aciman 2007-ben megjelent Szólíts a neveden c. sikerkönyvét szándékozik filmre vinni, azért bennünk volt a félsz. Mert bárhogy is, ez a regény bizony rázós terep.
A rendező nem győzte hangsúlyozni, hogy noha a történet egy Olaszországban vakációzó 17 éves kamasz fiú, és egy 24 éves fiatalember szerelméről szól, véletlenül sem „melegfilmet” fog rendezni, a hangsúly az emóciókon lesz. És Guadagnino nem lódított, amellett, hogy a homofóbok vélhetően így sem fogják könnyedén tolerálni az alkotást.


Az olasz direktor valóban az elfojthatatlan vágyról és érzésekről készített filmet, meg arról, hogy a szerelem az bizony szerelem. Nemtől, kortól függetlenül. A főszereplő srác, Elio például lányokkal is próbálkozik – sikerrel -, mégis Oliver az, aki nagyobb hatást gyakorol rá, s feledhetetlenné varázsolja számára a nyári szünidőt.


Guadagnino ezúttal is kiválóan vizsgázik atmoszféra teremtésből. Persze a csodálatos mediterrán miliő egyértelműen a segítségére van, a fickónak azonban kivételesen jó érzéke van a fontos, lényeges pillanatok megragadásához. S ezen képességét most is kifogástalanul kamatoztatja.


Nagyon árad pl. a tinédzserévek féktelen, szertelen, és hát valljuk be, szexuálisan túlfűtött hangulata.
Nyári szünet, szerelem, önfeledtség, majd szembesülés azzal a szomorú ténnyel – talán először -, hogy az életben nagyon kevés olyan dolog van, ami örök.
A mámoros lebegés, az emelkedettség, az eufória ugyanis egyik pillanatról a másikra szűnik meg. Visszavonhatatlanul.


Sufjan Stevens zenéje nagyon emlékezetes, de a soundtrack is rendkívül körültekintően összeállított válogatás, a ’80-as évek legjellegzetesebb tételeiből. A hang (zene) és a képek (az olasz kisváros, az olasz vidék) egyébként is a film kvázi főszereplőivé lépnek elő. Olyannyira karakteresek és meghatározóak.
De az igazi főszereplő, és egyben nagy felfedezés Timothée Chalamet, aki elképesztő energiákat mozgósítva, természetesen, fesztelenül, bámulatos eleganciával játszik. A 22 éves fiatal művész pályája pedig csak ível és ível felfelé. Ott van ugye a megérdemelt Oscar-jelölés, és 2018-as, 2019-es naptárja is tele van már izgalmasabbnál izgalmasabb projektekkel. Sokan az ifjú DiCaprio-t látják benne, egyrészt lehengerlő tehetsége okán, másrészt bátor szerepvállalásai miatt.


Armie Hammer és Chalamet duója remek. Közös jeleneteik emlékezetesek, és nem, nem az elcsattant csókoknak – meg az egyebeknek – köszönhetően.
Zseniális alakítások, nosztalgikus hangulat. Amelyben az idő dimenzióját tulajdonképpen nem is igen érzékeljük. Guadagnino mindig olyan kontextust rajzol/ábrázol, amelyben az időnek nem sok jelentősége van. S ez a szokatlan, különös „múlhatatlanság” bizony baromi vonzó tud lenni.
A film végén kapunk még egy nagyon nem mindennapi, rendhagyó apa-fiú beszélgetést, s egy rendkívül erőteljes beállítást Chalamettel.


Regényes, figyelemre méltó, bátor, nagybetűs romantikus mozi a Call me by your name.
Felejthetetlen utazás.

90%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése