2018. november 9., péntek

A megtisztulás éjszakája: A sziget - The First Purge


Mindent elárul a The Purge – franchise újbóli irányáról, hogy a kiötlő James DeMonaco már csak a forgatókönyvírást vállalta be a negyedik részre, a rendezői széket udvariasan átadta a nálánál  tapasztalatlanabb Gerard McMurraynek. Eddigi munkái alapján McMurray akár jó választásnak is bizonyulhatott volna – a fekete író-producer-színész-rendező jegyzi pl. a nagyszerű Fruitvale Stationt -, a The Purge-széria azonban, így a negyedik felvonásra végérvényesen elveszítette mind a motivációját, mind pedig a frissességét.


No persze az igazsághoz hozzátartozik, hogy DeMonaco a nagyszerű alapötletet – van egy éjszaka az évben, amikor mindenki büntetlenül, kedvére gyilkolászhat, törhet, zúzhat, baltát vághat a zsarnok főni kobakjába – 3 részen keresztül sikertelenül próbálkozott kibontani.
Egy üsd, vágd, nem apád, vérgőzös akció-horror szintjén megragadva, az egyébként szórakoztató b-kategória keretei között tartotta mindvégig – tudatosan, vagy nem (?) - az alapszitut.


Már a 2016-os „Election year” alcímen futó harmadik etap is picit gyenguszra sikeredett, de a mostani The First Purge minden eddigi epizódot alul múl színvonalában.
Már nyoma sincs az első két rész feszültségének, elmebeteg, egyedi freak-showjának.
McMurray sajnos még azt sem érti/érzi, amit DeMonaco.
Totál érdektelen, izgalommentes hadd el hadd ez a mostani, mely az Alapító Atyák korai időszakának krónikája. 


Feka gengszterek tizedelik egymást Staten Island kietlen utcáin a legeslegelső „irtás” éjszakáján. Az akciók azonban esetlegesek, a sztori ultra gyenge, s a karakterek sem túl szimpatikusak. Szóval tök mindegy, hogy épp kinek a fejébe áll bele a már említett balta, hisz nincs kiért izgulni.


Egy szó, mint száz: a The First Purge nem rendelkezik még azzal az esetlen bájjal sem, amellyel a DeMonaco-féle epizódok azért el-ellavíroztak.

40%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése