2018. november 14., szerda

Újraindítás - Upgrade


Az év egyik legkellemesebb meglepetése Ausztráliából érkezik!
Leigh Whannell színészként és forgatókönyvíróként régóta aktív. Az ő nevéhez fűződik pl. a Fűrész első három epizódjának szkriptje, és még megannyi – többségében jelentéktelen - horror – thriller sztori. Rendezőként 2015-ben debütált, az Insidious kissé harmatos harmadik epizódjával.


Második szerzői mozijával azonban új terepre merészkedett, s annyira jól sikerült a „merészkedés”, hogy nyugodt szívvel kijelenthetjük: minden hibája ellenére az Upgrade az elmúlt néhány év egyik legötletesebb, legelőremutatóbb sci-fije. 


Whannell horror-múltja természetesen visszaköszön. Amelynek eredményeként a film egyrészt elég sajátos hangulattal bír, másrészt igen-igen kendőzetlen és nyers. Az Upgrade brutális jeleneteihez azonban minden esetben párosul egy jó nagy adag irónia és humor. Az erőszak pedig nem öncélúan jelenik meg. Az ember és a gép közti eltérő kontúrokat hivatott vázolni, megrajzolni.   


A történetet nem áll szándékunkban vesézgetni, legyen annyi elég, hogy egy jövőben játszódó bosszú sztorival van dolgunk, amelyben a főhős, némi kis közjáték után, nekiindul felesége gyilkosainak, s fényt derít az igazságra.


Mindeközben Whannell – sokat tapasztalt forgatókönyvíróként – több ízben kicselezi a megszokott dramaturgiát, s olyan irányba viszi a cselekményt, ami kellően progresszív és sajátos, és amivel végül magát az alzsánert – „bosszúfilm” – is elegánsan a visszájára fordítja.
Hisz mindaddig egy szórakoztató, jó tempójú – de kicsit azért b-ligás - alkotást nézünk. Az viszont, amit Whannell az utolsó pillanatokban művel ezzel az ártalmatlannak tűnő alapanyaggal egészen bravúros, de minimum figyelemreméltó filmes trüváj!


A Blumhouse Production ismét jól sáfárkodott. Kevés pénzből így kell ügyes, látványos, furfangos mozit csinálni! S bár nagyjából mindvégig sejteni lehet, hogy mire megy ki a játék, ki lesz a hunyó, s kinek a lelkén szárad a feleség halála, Whannell bámulatos találékonysággal teljesíti túl az elvárásokat. Így az Upgrade tényleg igazi meglepetés filmmé avanzsál. És legfőképp: maradandó élménnyé, egy olyan sajátos hangvételű mozivá, amire jó darabig emlékezni fogunk!
Ha van olyan, hogy „tökéletes b-film”, akkor az Upgrade az!

80%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése