2018. november 1., csütörtök

Lélegzetvétel - Breathe


Robin és Diana Cavendish portréja valóban megdöbbentő. Nem csoda, hogy egyszülött fiuk, az azóta filmproducerként tevékenykedő Jonathan égett a vágytól, hogy vászonra vigye szülei történetét.


Nyilván kitermelt már nem egy hasonló sztorit az élet.  Robin és Diana sztorijának azonban íve van. Méghozzá igen egyedi vonalvezetésű íve.
Láttuk már ezt a történetet más perspektívából, más narratívával, más szereplőkkel. Cavendishék kálváriája mégis elmélyülésre késztet. No persze főként a saját jogán. Vagyis: képtelenség jó érzésű emberként egy hanyag vállrándítással elmenni a történet mellett.


S hogy milyen mindettől elvonatkoztatva a film?
Picit pátoszos, picit túlérzékeny, de egyáltalán nem rossz! Andy Serkis, aki színészként már a ’90-es évek elejétől fogva aktív, most először vágta rendezésbe a fejszéjét. Egy leheletnyit ugyan még körülményes - lazán írható ez a tapasztalatlanság számlájára -, de közel sem reménytelen az új "szerepben"!


A poliovírus által tragikus hirtelenséggel nyaktól lefelé lebénult Robin Cavendish-t egy folyton fújtató lélegeztetőkészülék tartja életben. Az egyébként életvidám, pozitív életszemléletű fickó teljesen összetör, mély depresszióba esik, s inkább a halált választaná a vegetatív lét helyett. Fiatal felesége, Diana azonban karakán menyecske. Életet lehel a férfiba, kihozza férjét a kórház rideg falai közül, s addig nem megszokott módon ő maga kezdi el ápolni szerelmét, vállalva a kockázatát annak, hogy Robin bármelyik pillanatban meghalhat.


Megrendítő, elmélyülésre késztető, erős emóciókkal átitatott alkotással van dolgunk. Amelynek pozitívumait helyenként kioltja a terjengősség és a szenvelgés.
A film azonban kétségkívül szerethető, s hibáit, hiányosságait palástolja az az erős hit, elszántság, és odaadás, amivel készült.  

65%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése