2018. november 24., szombat

Kutyák szigete - Isle of Dogs


Wes Anderson szívhez szóló ódája domesztikált kedvenceinkhez, négylábú társainkhoz, a kutyákhoz.
A rendező – rá jellemző módon – saját stílusban, sajátos narratívával mesél. Ismét kicsit groteszk, kicsit – nagyon (!) - vicces, de legfőképp rendkívül „wes andersonos”.


A direktor filmjei igen-igen megosztóak – ha ismered a munkásságát, akkor tudod, miről beszélek. Ugyanakkor, ha már itt tartunk, muszáj megjegyeznem: az Isle of Dogs a texasi rendező eddigi legfogyaszthatóbb, legnézőbarátabb mozija. És ez esetünkben egyáltalán nem negatívum, sőt!


Letisztult, szép, sajátos hangvételű mese A kutyák szigete. Melynek képi világa, és különleges báb-animációja már önmagában figyelmet érdemel. Anderson azonban ismét tanúbizonyságot tesz arról, hogy a kortárs film egyik legizgalmasabb történetmesélője.


A kutyákat nem antropomorfizálja. Mi több, kifordítja magából a Disney-re, Pixar-ra és a vezető animációs stúdiókra jellemző kifejezésmódot. Már a film elején egyértelműsíti: „az emberek saját nyelvükön szólalnak meg, csak az ugatásokat szinkronizáltuk”.
Ez a rendkívül ötletes dramaturgiai csavar kellően meghatározza és megalapozza a film hangulatát. S akkor még nem beszéltünk a kiváló karakterekről és Anderson intelligens humoráról, ami szintén végigkíséri a művet, s mindig képes meglepő, emlékezetes pillanatokkal szolgálni.


Azt is mondhatnánk, hogy A kutyák szigete egyfajta ötlet-parádé, konstans sziporka, és akkor nem is állnánk távol az igazságtól.


A japán kultúra sztoriba ékelése – a csodás haikuk, az ilyen-olyan utalások, szemléletes metaforák -, a japán közeg, illetve a japán filmes elemek még inkább különlegessé teszik ezt a szívet melengető, egyszerűen nagyszerű történetet.
Az év egyik legcsodásabb filmje! 
   
90%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése