2018. november 25., vasárnap

A védelmező 2. - The Equalizer 2


Liam Neeson mozgalmat indított, s a sikerén felbuzdulva most az összes valamirevaló 50-es Hollywood-i aktor akciósztár szeretne lenne. Titkon legalábbis biztosan…


Az Elrabolva – recept végső soron működik, hisz egészen meglepő és meghökkentő – mondjuk ki: baromi szórakoztató – egy közel nagypapa korú gyilkológép, aki mértani precizitással dolgozik: inat vág, kezet tör, oda lő folyton, ahová kell és mindig a gonoszok előtt jár minimum egy lépéssel.  
Van ennek az egésznek egyfajta jóleső bája. Persze csak akkor, ha a színvonal elfogadható. (Van ugye számtalan ellenpélda is…) A nívót A védelmező 2 pedig nagyjából abszolválja. Nem olyan átütő energiákkal, nem olyan magabiztosan, mint az első Elrabolva mozi, de a mezőnyben kielégítően teljesít.  


És azt is muszáj megemlítenünk, hogy Denzel Washington az egyetlen a sok próbálkozó közül, aki Neesonhoz hasonlóan szintén franchise-ban tud gondolkodni, s immáron másodszor ölti magára az egykori titkosügynök, Robert McCall gúnyáját.
Mert ami miatt A védelmező képes többet nyújtani a hasonló alapkoncepcióra épülő alkotásoknál, az egyértelműen az Oscar-díjas Denzel Washington karizmája. Aki egy papírmasé figurába is képes életet lehelni. S képes egy ilyen szedett-vedett forgatókönyvből, kicsit szétesős sztoriból is nézhető mozit varázsolni.


A védelmező második része is, csak úgy, mint az első, egy A-kategóriás köntösbe bújtatott B-film.
Azzal együtt, hogy Fuqua jóval szórakoztatóbban referál most, mint 4 éve, a szkript megint kissé kidolgozatlan, a film pedig nem tud túllépni a saját árnyékán. Többet ígér, mint amit ad. 


Pátoszban most sincs hiány, és a didaktikus okosságok is ugyanúgy megvannak, mint a 4 esztendővel ezelőtt forgatott első részben. McCall Proust-ot olvas, „védelmezi” a gyengét, igazságot szolgáltat, bölcselkedik. Kicsit szájbarágósan. De Washingtonnak hála, legalább mindezt kellő eleganciával teszi.


A film főhőse tulajdonképpen nem is hús-vér ember. Fuqua túllép az „50-es akcióhős figurán”, s kvázi szuperhősi magaslatokba emeli karakterét.
Ami, tekintve a cselekményt, s a történéseket, valójában nem is rossz döntés. Egyfajta alternatív szuperhős moziként ugyanis kifejezetten fogyasztható és működőképes A védelmező 2!

65%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése