2019. január 2., szerda

Mid90s


Jonah Hill (tudod a dagi csávó a Superbadből, Leo haverja a Wall Street Farkasából) első rendezésének, szerzői mozijának a letisztultsága és őszintesége a legfőbb erénye.
Egyszerű eszközökkel, mégis irtó hangulatosan mondja el annak a bizonyos nyárnak a történetét, amikor Stevie a „mid90s-ban” odacsapódik a nálánál idősebb deszkás vagányok közé, Los Angeles forró betondzsungelében.


A kis srác új nevet kap (Sunburn – figyeld a jelenetet, szenzációs!), az élete új értelmet nyer, addig sosem tapasztalt élményekkel gazdagodik, s nem utolsó sorban: örök barátságot köt Fourth Grade-el, Fuckshit-el, Rubennel és a környék legjobb deszkásával, a többieknél józanabb, de szintén kívülálló Ray-jel.


Nem, nem egy újabb ghetto-movie-ról van szó! Jonah Hill nagy direktorokra jellemző érzékenységgel és finomsággal lavírozik a műfajok között. Hol vicces, hol drámai jelenetet instruál, miközben mindent felülír az atmoszféra. Ami, nem túlzás, bivalyerős!


Stranger things ide vagy oda, ennyire szuper gyerekszereplők már régen domborítottak a vásznon!  
Az Egy szent szarvas meggyilkolásából ismerős Sunny Suljic szenzációs, de a Ray-t alakító Na-kel Smith is igazi érett színjátszást produkál, ahogy a mindnyájuknál tapasztaltabb Lucas Hedges (A régi város) is kiváló!


Jonah Hill filmje sikeres fesztivál menetet tudhat maga mögött, a kritikusok rendre pozitívan, kitörő lelkesedéssel nyilatkoznak róla azóta is. Nem érdemtelenül! Ritka az ilyen esszenciális, hangulatos coming-of-age mozi!
Pedig a Mid90s valójában semmi újat nem mutat. A sztori mindvégig a jól ismert felnövéstörténetek nyomvonalán halad. A tálalás, a történet apró kis emberi rezdülései, és Hill modora az (nem akar túlmagyarázni semmit, nincsenek teátrális gesztusok), amelyek feledhetetlen, jóleső élménnyé nemesítik a filmet.
No és a soundtrack! A hip-hop klasszikusok! És nem utolsó sorban Presser Gyöngyhajú lánya, amely a cselekmény egyik meghatározó pontján csendül fel!!!


Egészen kivételes, nem mindennapi 85 perces „flashback” Jonah Hill mozija! Ha van rá lehetőséged, semmiképp se hagyd ki! Hiányosságaival együtt is a tavalyi év egyik legjobbja!

80%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése