2015. október 9., péntek

Liza, a rókatündér


Ez a mozi tök beteg.
Ujj Mészáros Károly pedig a legígéretesebb magyar filmes hosszú idő óta!
Egy kifejezetten abszurd, groteszk alternatív valóságban zajlanak az események... A ’70-es évek komcsi feelingje adott, ugyanakkor Ujj Mészáros „retróját” elkerülte a szocializmus vas szigora. Bár a szereplők csetlése-botlása Bacsó Péter klasszikus filmszatíráját idézi (A tanú), a Liza a rókatündérben a címszereplő a Mekk Burgerben költi el rendszeresen a jól megérdemelt löncsöt, s a kontextus is erősen amerikanizált. Ez a furcsa mixtúra egy egészen rendhagyó, kicsit börleszkes, bizarr hangulatot eredményez. 


A díszletek elképesztőek. Wes Anderson is elismerően bólogatna szerintünk; mégis, a lényeg, hogy hosszas várakozás után először érezzük azt, hogy végre nem tengerentúli újrahasznosított panelek dominálnak egy magyar filmben, hanem az egyéni látásmód!


A legklasszabb dolog azonban mégis az ebben a moziban, hogy több fronton is „bevethető”. Működik komédiaként (főként ’fekete’ komédiaként!!!), fantasy-ként (elsősorban a Japán vonalnak köszönhetően), és drámaként (hiszen az elmagányosodás témaköre is terítékre kerül). 


Az extrémitást és a tempót mi magunk talán még jobban megtoltuk volna, de így sincs okunk panaszra.
Végre egy fantáziadús, a maga nemében páratlan magyar film került a magyar mozikba!
Köszönjük az élményt! 

80%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése