2015. október 28., szerda

Papírvárosok - Paper towns


A Csillagainkban a hiba írójának legfrissebb regényéből készült filmadaptáció a Papírvárosok… Jelen esetben azonban nincsenek halálos kórral küzdő tizenévesek, nincs valós tragédia, s a szerelem is csupán tinédzser szemszögből kerül a fókuszba – nincs végletesség…
Az alapanyag egészen kiváló, Jake Schreier direktornak pedig egy rahedli ifjú színésztehetség állt a rendelkezésére, hogy a filmjét – amely bár nem olyan erőteljes, mint a Csillagainkban a hiba, és nem olyan mélyenszántó, mint a Sráckor – valóban szerethetővé varázsolja. Jelentjük: „küldetés teljesítve”!


Radar diadalittas arckifejezése az Angela-val eltöltött első éjszaka után, Ben bebaszós szcénái, s Lacey iránt érzett olthatatlan vágya… Mind, mind felemelő és emlékezetes pillanatok, nem beszélve arról, hogy Nat Wolff (Csillagainkban a hiba; Stuck in love) személyében egy igazi, szuggesztív főszereplője is van a filmnek! 


A Papírvárosok nem olyan átütő és intenzív, mint a korábban már emlegetett „pályatársak”, de kétségtelenül nagyon hangulatos kis mozi, amelyet – tini-krízishelyzet ide vagy oda - mindvégig körülleng az amerikai kertvárosi miliő gondtalan békéje és nyugalma. Persze ez számunkra kissé ’szokatlan’, de hidd el, „odakint” nem olyan nagy ügy, hogy néhány kalandra éhes tini gondol egyet és elindul autóval Orlando-ból New Yorkba a szülők járgányával… It’s not a big deal!


Quentin romantikus nyomozása/utazása kifejezetten izgalmas és érdekfeszítő! Teljesen érthető, hogy a srác - miután végre esélye nyílik arra, hogy a gyerekkora óta dédelgetett álmot valóra váltsa – igyekszik mindent megtenni a „siker” érdekében. A hőn áhított lány egy feledhetetlen éjszaka után nyomtalanul felszívódik, hősünk pedig barátaival karöltve nyomozásba kezd, hogy felkutassa szerelmét, a féktelen, zabolázatlan, titokzatos Margo-t.
Schreier tök jól mutatja meg, igazi kamasz-perspektívából, hogy tizenévesen mennyire hajlamosak vagyunk túldimenzionálni a dolgokat. Margo személyét egészen a film végéig egyfajta különös misztikum lengi körül, majd természetesen jön a felismerés: mindnyájan emberek vagyunk, nincs csoda, nincs varázslat. 


A Papírvárosok tulajdonképpen egy kedves kis ’felnövéstörténet’, keserédes tanulsággal; kedvelhető, átélhető, kell ennél több? 

80%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése