2015. október 13., kedd

Cooties


Habár nem olyan őrületesen nagy baromság, mint a Tusk volt, és nem is annyira bizarr, mint Alexandre Aja Horns c. munkája, a Cooties is közel maximumra tolja az abszurditás mutatót. 


Szeretjük a horror-komédiát, a zsáner egy csomó emlékezetes művel büszkélkedhet; egy olyan film pedig, amelyben zombi vírussal fertőzött vérszomjas kisdiákok támadnak neki a gyűlölt tanaraknak, kifejezetten szimpatikus – az már más kérdés, hogy az első filmes rendező párosnak – Cary Murnionnak és Jonathan Miottnak – nem sikerült teljes egészében kimaxolnia a sztorit.
A karakterek sablonosak, szerencsére azonban a casting director remek munkát végzett, s a kiváló karakterszínészeknek hála sikerült életet lehelni az alapvetően egydimenziós figurákba. No persze nincs is szükség egy ilyen jellegű moziban jellemfejlődésre, legyenek jó poénok, és legyen pár vicces karakter; olyan, mint pl. Rainn Wilson (A meztelen dobos; A hivatal; Juno), aki már a puszta jelenlétével is képes megcsinálni a show-t. Valljuk be, a Cooties – amennyiben ’működik’ – csak és kizárólag miatta működik! 


Sajnos nem ’ül’ minden poén, azonban Wade, a jobb sorsra érdemes, ambiciózus, de picit önképzavaros kisvárosi tornatanár (Rainn Wilson) minden egyes megmozdulása, rezdülése és mondata – inkább monológja – élményszámba megy.
Kár, hogy az alkotók a Rainn Wilson-i leleményességet és játékosságot nem tudták a film egyéb szegmenseibe is beemelni. Így hiába vannak valóban jó kis pillanatok, majdnem ugyanannyi gyengusz is akad. 


Egyes történetszálak elvarratlanul maradnak, a társadalomkritika is csak fogalmazódik, fogalmazódik, de végül nincs kerek perec kimondva...
Ettől függetlenül nem szórakoztam rosszul, de a Cooties-t csak és kizárólag a genre rajongóinak, és a merészebb, vállalkozó szellemű filmrajongóknak ajánlom. 

60%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése