2015. november 21., szombat

Az útvesztő - Tűzpróba - Maze runner: The scorch trials


Na már most, marhára nem rajongunk ezekért a futószalagon gyártott young adult termékekért, de muszáj bevallanunk: a Maze runner első részét csíptük, még akkor is, ha nem volt egy faltól falig tökéletes mozi. Éreztük benne az újító szándékot, a sztori friss volt, a megközelítés nemkülönben, Wes Ball pedig egészen feszesre szerkesztette a jeleneteket.
Bíztunk tehát a reményteli folytatásban!


Sajnálatos módon Ball nem tudta megismételni az első rész „hellyel-közzel bravúrját”, de még így is elmondható, hogy a Tűzpróba a kategóriájában nagyjából az élbolyban foglal helyet!
A poszt-apokaliptikus látvány nagyon rendben van, a fényképezés rendkívül toppos! …és hát óriási büszkeség, hiszen hazánkfia, Pados Gyula felelt az operatőri munkáért! Akárhogy is, a képek nagymértékben befolyásolják a film végső megítélését - a képek pedig zseniálisak!
Nyilván ez önmagában még nem jelent semmit, de a The scorch trials semmivel sem rosszabb, mint a pályatársak! Az akciók tempósak, Dylan O’Brienben pedig (a főkarakter) megvan az a szuggesztivitás, ami egy ilyen kulcsszereplővel szemben jogos elvárás. 


Persze, csak úgy, mint Az éhezők viadala esetében, az alkotók itt is meglehetősen szűkmarkúan bánnak az infókkal és komótosan vezetik a cselekményt. Félő tehát, hogy a Maze runner sem tudja majd megúszni, hogy a harmadik - egyébként záró – etapot a minél nagyobb profitszerzés reményében kettészabdalja a stúdió. 


A Tűzpróba a többi hasonszőrű mozihoz képest szerényebb költségvetéssel készült, mégsem érezni rajta az alacsonyabb büdzsé tipikus hátulütőit (béna CGI, ’olcsó’ helyszínek stb. stb.), ráadásul az is becsülendő, hogy a rendező egészen vérszomjasra vette a figurát, már ami a „buggyantakat” - James Dashner zombijait - illeti. 


A Maze runner második része nem váltja meg a világot, de egyszeri kikapcsolódásnak pont megteszi.
Az előző részt ugyan jobban bírtuk, de végül is ez is elmegy szódával!

65%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése