2015. november 24., kedd

The boy


Felelőtlenség lenne szimplán „lehorrorozni” Craig William Macneill filmjét, noha a rendező bizonyára sokat tanulmányozhatta Hitchcock klasszikusainak suspensét, és Kubrick horror-mérföldkőnek számító Ragyogását.
Ennek ellenére a The boy egyértelműen egy szociopata 9 éves fiú drámája…


A kis Ted édesapja egy isten háta mögötti útszéli motelt üzemeltet. A srác „barátai” az egy-két éjszaka után továbbálló vendégek… egyébként meg Ted többnyire magára hagyva, felügyelet nélkül csatangol a környéken. Céltalanság, nihil, s mindez a társadalomtól elzártan, szegregáltan, kirekesztve (?). Azt már mindenki döntse el maga, hogy mindez elég-e a tragédiához, illetve, hogy Macneill „gyárt-e” elegendő okot és indokot a drámai végkifejlethez…


Az idén márciusban a South by Southwesten debütáló film egy még kiforratlan, de kétségkívül tehetséges alkotó munkája.
Fontos háttérinfó, hogy a direktor saját rövidfilmjét a Henley-t (a cím a főszereplő kisfiúra, Ted Henley-re utal!) duzzasztotta közel 110 perces játékfilmmé, ami picit érezhető is a végeredményen. Nem mondanánk, hogy unatkoztunk, de a feszesebb szerkesztés biztosan szerencsésebb lett volna, be-becsúszik ugyanis egy-egy üresjárat, s egy-két feleslegesnek tűnő szcéna.
Ettől függetlenül a számos gyönyörű nagytotál, valamint a jellegzetes, vánszorgó kameramozgás egy kifejezetten hátborzongató, nyomasztó atmoszférát eredményez. Mégis hiányzik a valós, zsigeri karakterdráma. 


Több olyan jelenetre lett volna szükség, mint az a bizonyos „medencés-pacsálós” szcéna… no ott bizony kézzel tapintható a feszültség!
Rainn Wilsont örömteli ebben a tőle szokatlan szerepben látni, de tulajdonképpen az egész casting telitalálat! David Morse egydimenziós ugyan, de ő olyan elegánsan tud ’egydimenziós’ lenni, mint senki más. …és hát a Ted-et alakító Jared Breeze is remekel! 


Sok újdonsággal nem szolgál Macneill filmje, de hatásos, mindvégig vészjósló hangulata, továbbá a szépen, stílusosan és ügyesen használt metaforák és motívumok miatt biztosan emlékezni fogunk rá!
Az alternatív mozik kedvelőinek!

65%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése