2016. április 10., vasárnap

007 Spectre: A fantom visszatér - Spectre


Nem vagyunk oda meg vissza a franchise-okért, James Bond pedig a legkevésbé sem mozgatja meg a fantáziánkat, de mivel a legutóbbi Skyfall egy kivételesen színvonalas és míves JB mozi volt, érdeklődve vártuk az új „kalandot”, a Spectre-t. 


Az új etap kritikai visszhangja nem volt igazán meggyőző – többségében vegyes reakciókat váltott ki az ítészekből a film, ami összességében nem túl jó előjel -, mi azért bíztunk Sam Mendes „szakmai tapasztalatában” és jó ízlésében.
Mendes nem is vitte el vállalhatatlan irányba a 007-es sztoriját, csupán  kidomborította őfelsége titkos ügynökének archaikusságát, s a korai Bond-filmek dramaturgiáját követve egy klasszikusabb, ha úgy tetszik kiszámíthatóbb fordulatokkal megspékelt, konvencionális 007-es kalandot szerkesztett. 


Az már más kérdés, hogy a mára már kissé avíttnak tűnő Bond-hagyományok mennyire működnek 2015-2016-ban… A Daniel Craig-érából ugyanis a Spectre „büszkélkedhet” a leguncsibb "zárással", pedig egészen a film háromnegyedéig teljesen rendben van a sztori, jó a tempó, és nem érezzük terhesnek az egyébként indokolatlanul hosszúra nyújtott játékidőt sem.
Blowfeld – vagyis Christoph Waltz - tényleges „történetbe vonásával” azonban megtorpan a film, elfogy a szufla, s így az utolsó 20-30 perc valamelyest összecsapottnak, kidolgozatlannak, félkésznek hat. 


Ettől még a Spectre nem rossz, minőségi szórakozás, egy csomó látványos akció szcénával (kezdve a film eleji Mexikóban játszódó elképesztő helikopteres őrülettel, az alpesi autósüldözéssel, valamint a vonaton lezavart brutális fight-al…), de az a fajta „súly”, amelyet a modern Bond-filmektől megszokhattunk, itt csak nyomokban érhető tetten. Egészen "újszerű" tehát a koncepció…


...nem hozott zavarba a Spectre könnyedsége, tetszett az eddig határozottan ignorált, most jelenlévő humor és lazaság, de a klasszikusabb hangvétellel is simán meg tudtunk barátkozni…
A forgatókönyvbéli következetlenségek és a film végi ormótlanságok miatt viszont picit haragszunk!
Ez van…

70%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése