2016. április 15., péntek

The forest


Noha néhány elvakult filmrajongó máris kult moziként tekint a The forest-re, s az év „legszebb”, legalulértékeltebb - jelentsen ez bármit is - horrorjaként emlegeti, mi mégis inkább a fanyalgó kritikusok többségéhez csatlakoznánk… a Rotten Tomatoes mindösszesen 9 (!!!) százaléka azért elég szigorú, de tény, hogy az első filmes Jason Zada mozijában sokkal több volt, mint amit végül kihozott belőle…


A film titokzatosan indul: az első fél órában még benne is van az a különös misztikum, amely a távol-keleti supernatural-horrorokra olyannyira jellemző - s ami miatt kedveljük is őket. A The forest második fele azonban – a kissé hosszadalmas, de egyébként egészen lebilincselő bevezető után - már jóval kevesebb érdekességet tartogat, s csupán a zsáner begyakorolt közhelyeit pufogtatja.


Az eltűnt ikertesó nyomába szegődő Natalie Dormer játéka végül is rendben van, a kontextus, a japán szellemjárta rengeteg pedig kellően hátborzongató „terep”. Az, hogy a szuicid japók egy erdőbe járnak „megöngyilkolni” magukat, szintén elég ’rideg’, Zada azonban nem tud élni a sztori adta lehetőségekkel. Kihagyott ziccerek sorjáznak itt kérem, ráadásul épp azért dühítő a „mutatvány”, mert a rendező rendre a kapufát döngeti.
A jump scare-ek ímmel-ámmal működnek, de Zada egyelőre csak sablonokban képes gondolkodni.
A karakterek izgalmasak, Dormer egészen okés, s Lady Gaga fiúja Taylor Kinney (Lángoló Chicago; Zero dark thirty; Vámpírnaplók) is a helyén van - nem a színészeken ment el a meccs. Egy ötletesebb, kimunkáltabb szkript sokat javított volna az összképen!


Az operatőri munka egyébiránt remek, az atmoszféra ’fojtogató’, s az is tagadhatatlan, hogy vannak egészen kísérteties pillanatai a The forestnek. A csattanó azonban erőltetett, maga a „horror” pedig felszínes, nem történik semmi olyasmi, amit ne láttunk volna már korábban…  
 …és így még az sem tesz túl sokat hozzá a nagy egészhez, hogy az Aokigahara-i „suicide forest” bizony létező hely…
Jó oké, picit azért beleborsózott a hátunk…

50% 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése