2016. április 4., hétfő

Grandma


Nagymutter elszabadul?…
…rossz helyen kapiskálsz, mert a Grandma – az Egy fiúról forgatókönyvéért Oscarra jelölt Paul Weitz szerzői filmje - egészen más - nívósabb! - ligában játszik, mint a Zac Efron-féle fércmű. 


A szabadelvű, leszbikus nagymama „kalandja” az abortuszra „hangolódó” tinédzser unokával egy egészen formabontó kis „mini-road-movie”!
A szöszi Sage tök váratlanul állít be a finoman szólva is bohém nagyihoz: „Pénz kell, de rögtön! Terhes vagyok, el szeretném vetetni, este 6-ra várnak a klinikán, Anyának egy szót se!
Elle, a nagymama úgy dönt, segít a „bajbajutott” lányon. A nem éppen hétköznapi szituba keveredett, nem éppen hétköznapi „pár” együtt vág neki San Diego-nak! A cél: felhajtani az orvosi beavatkozáshoz szükséges összeget. A nagyit természetesen nem ejtették a feje lágyára - rendkívül rafkós és talpraesett…  


Lily Tomlinnek remek éve volt a tavalyi. Az idei Golden-Globe-on pl. két kategóriában is jelölték, az egyik nominációt pedig épp a Grandma-ért kapta! …tök megérdemelten, ugyanis egyértelműen az ő lehengerlő one man show-ja a film, jóllehet a Sage bőrébe bújó Julia Garner (Egy különc srác feljegyzései; Martha Marcy May Marlene; Sin City: Ölni tudnál érte) is kiválóan helyt áll. Marcia Gay Harden szintén nagyszerű, de Nat Wolff rövid szereplése is üdítőleg hat! 


A Grandma kellemes kis érzelmi hullámvasút, vérbeli indie mozi, de nem az artisztikus, műmájer fajtából! …egy minden ízében emberi történet, klassz tempóban, stílusosan elmesélve, pörgős párbeszédekkel, remek hangsúlyozással!
A film egy pillanatra sem ül le, nincsenek üresjáratok - Paul Weitz nagyon bölcsen alig 80 percesre szabta a játékidőt. Az üzenet pedig – láss csodát - így is átjön!
A maga nemében egészen bravúros!

80%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése