2016. április 5., kedd

A tenger szívében - In the heart of the sea


...a film végén gondosan felhívják a figyelmünket az alkotók Nathaniel Hawthorne súlyos szavaira: Herman Melville immáron klasszikusnak számító műve „Homéroszhoz méltó eposz, Amerika eposza.”
Ron Howardnak (Lánglovagok; Egy csodálatos elme; Hajsza a győzelemért) tehát fel volt adva a lecke! Eposzi hangulat helyett a direktor azonban művi atmoszférát teremt, s olcsó díszletek közé kényszeríti szereplőit...


Egy ilyen típusú – valóban nagy ívű, grandiózus - történet jóval kevesebb színpadiasságot igényelt volna, és – bár egy-egy szcéna valóban ütős és látványos – a „trükk-tenger”, a vizuál sem maga a tökély! Művi kisbálnák ugrálnak fejest a hullámzó óceánba, a közvetlen mellettük „szörfölő” animált csónak pedig művi módon szeli a CGI-habokat a naplementében... Színtiszta giccs!


…sajnos elvész az eredeti mű ereje, fajsúlyos, eposzi mozgókép helyett egy picivel jobb, mint közepes, sablonokkal teletűzdelt – egyébként nézhető – tengeri kalandot, közhelyes túlélő mozit kapunk. Ezen a fronton bizony találni sokkal erősebb alkotásokat az In the heart of the sea-nél!


…de tekintve, hogy a rendező filmjeinek színvonala mindig is kifejezetten ingadozó volt – találni az eddigi életműben valódi remekműveket épp úgy, mint középszerű mozikat, s egészen pocsék fércmunkákat is -, A tenger szívében kiegyensúlyozatlansága – félresikerültsége (?) - egyáltalán nem ért váratlanul. 


A bosszantó csupán az, hogy – figyelembe véve Hawthorne méltató szavait és Melville valóban csodálatos regényét – ez a történet sokkal, de sokkal többet érdemelt volna!

55%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése