2016. április 27., szerda

Deadpool


Képregényfilmes közhelyek sutba vágva! Deadpool az a szuperhős, akit még az is rokonszenvesnek talál, aki rosszul van a comic movie-k klisés szabályrendszerétől - a főhősök rendszerint béna, patetikus, dagályos monológjaitól! 


Deadpool a tulajdonképpeni inverze az ideális szuperhősnek: mocskos szájú (azaz trágár), picit idétlen és rendkívül komikus. Szokatlan közjátékokkal szakítja félbe véres kaszabolásait: interaktív játékba invitálja közönségét, ripacskodik, mint valami elcseszett – de amúgy szimpatikus – bekokózott, extrovertált rock sztár. 


Deadpool fittyet hány az elvárásokra, ellenben – miként minden jóravaló x/y man – ő maga is él hal a gyengébbik nemért, ezért a brazil származású Morena Baccarin – vagyis Vanessa – személyében ő is rátalál arra a nőre, akiért érdemes harcba indulnia. 
Az esély – főként az előzetesek alapján – bőven megvolt arra, hogy jópofáskodó, „olcsó” vicceket ontanak majd magukból a srácok, de az a szitu, hogy Marvelék tényleg kitettek magukért, s nem szégyelltek még önmagukból is viccet csinálni! Öniróniából tehát ötös, a pop kulturális utalások – „azt csinálod velem, mint amit a Limp Bizkit tett a ’90-es évek végén a könnyűzenével” etc. – kurvára működnek, a gegek többségében erőteljesek és valóban mosolyra fakasztják az embert, ezen felül pedig a tempó is teljesen rendben van; az akció szcénák ütősek, s a képi megoldásokra sem lehet panasz! 


Egy ilyen jellegű mozihoz képest a Deadpool viszonylag szerény büdzséből "építkezett" (58 millió USD), azonban – tök friss adat – csak az USA-ban 361 misit fialt a film, úgyhogy már most a Marvel egyik legjövedelmezőbb alkotásáról beszélünk, s a stúdió természetesen bejelentette, hogy 2017-ben jön a folytatás! 


Az eddig többnyire vizuális effekt-felelősként és animátorként tevékenykedő első filmes Tim Miller mozija első osztályú szórakozás! Bátran ajánljuk – jószerivel – mindenkinek, aki vevő egy Kick-ass-szerű bátor, invenciózus, szellemes, ötletes szuperhős kalandra! 

80%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése