2015. április 17., péntek

All is by my side


Amikor felröppent a hír, hogy Jimi Hendrix örökösei nem járulnak hozzá, hogy a Hendrix-biopic-ben felcsendüljenek az ikonikus dalok, akkor azért minden hithű rajongó arcára odafagyott egy pillanatra a mosoly.
Jimi Hendrix – film Hey Joe, All along the watchtower, Purple haze és Crosstown traffic nélkül? Olyan lesz ez, mint zokniban lábat mosni… Nem fognak hiányozni a slágerek? Dehogynem! Hiányoznak, ne is tagadjuk!


Nem volt tehát egyszerű dolga a forgatókönyvíróból (12 év rabszolgaság; Halálkanyar; Sivatagi cápák) rendezővé avanzsált John Ridley-nek. Muddy Waters, Beatles és Elmore James dalokkal teletömködni egy Hendrix-biopic-et? Merész, felettébb merész…
A Jimi Hendrix londoni tartózkodását, és az Experience korai korszakát feldolgozó (1966 – ’67) életrajzi mozi azért mégis okés lett. Hey Joe nélkül persze nincs meg benne az a kirobbanó erő, amit várnánk, és az sem kizárt, hogy a rajongókon kívül nem sok 'barátra' talál majd az alkotás; azonban mégis szimpatikus, hogy Ridley nem egy hagyományos biopic-et forgatott! 


Az All is by my side egy kifejezetten lassú mozi, de mégsem a málházós, idegesítő fajtából.
Nem tudom, hogy Hendrix valóban ilyen nyugodt figura volt-e, de ahogy a karakterből, úgy a filmből is csak úgy árad a sztoikus nyugalom. Olyan ez a mozi, mint valami jóleső kis marihuána trip.
Túl sok mindent ugyan nem tudunk meg a balkezes gitárvirtuózról – ebben nyújthatott volna jóval többet is az All is by my side -, de zenebarátoknak, és persze Hendrix rajongóknak kötelező darab! 


A színészek kiválóak, André Benjamin – vagyis a Grammy-díjas Outkast hip-hop duó egyik tagja, André 3000 – a lehető legjobb választás volt a főszerepre.
…csak legalább a Foxey Lady riffjét hallhattuk volna, a fene egye meg…

65%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése