2016. február 18., csütörtök

A szoba - Room


Kezdünk képbe kerülni az idei Oscar-os mozikkal…
…és már most biztos, hogy nálunk toronymagasan A szoba viszi a prímet – nehezen képzelnénk, hogy bármelyik vetélytárs képes lenne beelőzni ezt a rendkívüli alkotást!


Könnyedén el lehetett volna szúrni az adaptációt, ugyanis Emma Donoghue alapanyaga, azaz a regény iszonyúan komplex - annak ellenére, hogy mindvégig a kisgyermek szemével láttatja a szörnyű eseményeket... Ezt baromi nehéz lett volna  átültetni a vászonra...
Lenny Abrahamson, a 2014-es Frank kiváló érzékkel megáldott direktora azonban több perspektívát alkalmaz: így képes A szoba filmként tökéletesen működni, így válik a néző részesévé – nem pusztán szemlélőjévé - ennek az elképesztően drámai szituációnak. Így maradhatott meg a regény komplexitása a vásznon...


Abrahamson nagyot húzott azzal, hogy magát a könyv szerzőjét, Emma Donoghue-t kérte föl a forgatókönyv megírására, így valóban „értő” kezekbe került a sztori. 


A szoba felkavaró, szívfacsaró dráma, és izgalmas thriller egyben, mely borzasztóan erős képek, jelenetek, mozzanatok segítségével mesél, közöl, teljesen sallangmentesen.
Mi magunk is ott vagyunk, bezárva a szobába, mi magunk is megtapasztaljuk, hogy milyen 7 kemény év után reintegrálódni a társadalomba; milyen egy kisgyermek számára 5 év hátrányból indulni, vagyis: milyen érzés 5 évesen átélni a „születés” pillanatát, s milyen nagy dózisban, felkészületlenül „megkapni” a minket körülvevő világot. 


Jacob Tremblay nevét jó lesz megjegyezni! A 9 éves kis srác elképesztő alakítást produkál! Hihetetlen energiái vannak, hihetetlen kisugárzással bír!
Brie Larson pedig számos mellékkarakter és egy csodás főszerep (Short term 12) után bizonyítja, hogy korunk egyik legfigyelemreméltóbb színésznője! Szurkolunk neki, hogy megkapja Február 28-án az arany szobrocskát, megérdemelné!
Larson és Tremblay kettőse csodákra képes, zseniálisan működik közöttük a kémia!


…kevés olyan film van, amely napokig témát szolgáltat a megtekintése után. A szoba ilyen mozi!
Mindenkinek látnia kell!
Viszlát mosdó, viszlát szekrény, viszlát tetőablak, viszlát szoba…

95%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése