2016. február 16., kedd

A szüfrazsett - Suffragette


Az asszonynak a konyhában a helye!
…a 20. század elején Emmeline Pankhurst, s szüfrazsettjei egészen másként vélekedtek a dologról…
A feminizmus első határozott, elszánt zászlóvivőinek történetét eleddig még nem dolgozta fel egyetlen mozgókép sem – pedig a nők szavazati jogának kivívása tulajdonképpen elkerülhetetlen, s mint egy törvényszerű mozzanata korunk modern, demokratikus társadalmának! …és, mint ahogy azt Sarah Gavron rendezőasszony be is bizonyítja: rendkívül érdekes és izgalmas mozzanat ez! 


Természetesen egy ilyen témával egy csomó buktató is jár: Gavronnak nem is sikerült 100%-osan a mutatvány. A film fiktív főszereplője Maud – azaz „a munkásosztály mosónője” - kissé stilizált figura… Nagy szerencse azonban, hogy egy olyan zseniális, érzékeny művészt sikerült meggyőzni a szerepre, mint Carey Mulligan!


Gavron rendkívül feszes tempót diktál, a szüfrazsettek „akciói” kifejezetten izgalmasak, szépen épülget a történet, mely aztán egy igen erős végkifejletben kulminál.
A lovas derby, s az a bizonyos meghökkentő jelenet egyértelműen A szüfrazsett egyik legváratlanabb, legemlékezetesebb „húzása”. 


Bár Sarah Gavron mozija nem ad teljes képet a mozgalomról, Emmeline Pankhurst figurája Meryl Streep tulajdonképpeni „cameoztatásával” meglehetősen háttérbe szorul, de A szüfrazsett tud annyi értékes és fontos információval szolgálni, s tud annyira lebilincselő és egyúttal stílusos lenni, hogy egy kifejezetten színvonalas moziként tartsuk a későbbiekben is számon. 

80%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése