2016. február 26., péntek

Spotlight: Egy nyomozás részletei - Spotlight


Ugyan 6 Oscar-jelölést tudhat magáénak a Spotlight, köztük a ’legjobb film’ nominációját (itt jegyeznénk meg, hogy Rachel McAdams ’legjobb női mellékszereplő’ kategóriában történő jelölését nem igazán értjük…), mégsem egy tipikus „Oscar-os” moziról van szó. 


A téma felettébb súlyos, Tom McCarthy (A látogató; Győzzünk már!; Az állomásfőnök) pedig olyan tárgyilagosan, precízen mesél, ahogy az a nagykönyvben meg van írva.
A néző betekintést nyerhet a Boston GlobeSpotlight’ nevezetű oknyomozó újságíró csapatának hétköznapjaiba. Együtt göngyölítjük fel velük a 2000-es évek egyik legütősebb „sztoriját”! A zsurnaliszták kemény fába vágták a fejszéjüket: az „ellenfél” maga a Katolikus Egyház volt, aki már a ’60-as évektől kezdve igyekezett a lehető legészrevétlenebb módon szőnyeg alá seperni a… „szart”: papjaik gyermekekkel szemben elkövetett szexuális visszaéléseit. 


...a Globe-hoz új szerkesztő érkezik (Liev Schreiber nagyon jó!), aki „igazi”, fajsúlyos cikkeket akar, s ráállítja a Spotlight-ot a pedofil papok sztorijára. A nyomozás elindul, a team tagjai elszántan vetik bele magukat a munkába.
A film nem foglalkozik a történet morális vonatkozásaival. McCarthy már-már végletesen objektív. Persze szóba kerül érintőlegesen a cölibátus, s a papok ebből következő pszichés „deformitása”, de a rendező a fókuszt elsősorban az újságírók bravúros nyomozására irányítja.
A téma pedig, ahogy említettük is, rendkívül nagy horderejű: a pedofil ügyekben ugyanis világviszonylatban a teljes papi létszám közel 9%-a (!!!) érintett, ami egészen elképesztő adat!
S ha nincs ez a maroknyi ember, ha nincs a Spotlight, akkor sosem derül fény az egyház stiklijeire… 


Mark Ruffalo zseniális, mi gondolkodás nélkül odaadnánk neki az arany szobrocskát vasárnap éjjel, s McCarthy direktori munkájának is simán kijárna a díj!
Ehhez hasonlóan érdekfeszítő mozi még bizonyosan nem született az újságírásról: ezek a fazonok az „igazság” zászlóvivői; megérdemlik, hogy egy ilyen nívós alkotás adózzon a tiszteletüknek.
Remek film, remek történet, az idei Oscar egyik legerősebb „versenyzője”. 

90%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése