2016. február 20., szombat

Creed: Apollo fia - Creed


A viszonylag komoly kritikai visszhangot kiváltó Fruitvale station rendezője, Ryan Coogler öreg rókákat megszégyenítő magabiztossággal vette kezébe a gyeplőt, s támasztotta fel tetszhalott állapotából a Rocky-franchise-t. Egy huszáros vágással új mederbe terelte a cselekményt, s a Creed fókuszába a fiatal, ambiciózus feka ökölvívót, Adonis Johnsont, Rocky egykori ellenfelének/barátjának fiát állította.
A Creed tulajdonképpen tök sematikus, a klasszikus mester-tanítvány toposz legelcsépeltebb motívumait használja, mégis dinamikus, élvezhető és jó ritmusú box film; méltó folytatása Sly emblematikus, mára már kultikusnak számító sorozatának. 


Igen, ez a film „túlreagált”, patetikus, és meglehetősen szentimentális; de mivel jól bánik a közhelyekkel, s ízlésesen tálalja a „giccset”, egy pillanatig sem érezzük cikinek: Creed heroikus küzdelme az „elemekkel” maximálisan átélhető!
…pláne úgy, hogy az elszánt fiatal egy olyan karizmatikus mester segítségével száll a ringbe, mint Sylvester Stallone, alias Rocky Balboa


Sly már begyűjtötte a Golden Globe-ot a filmben nyújtott alakításáért, és jó eséllyel pályázik az Oscarra is. Persze lehet vitatkozni azon, hogy mennyire szól pusztán a személyének a jelölés, s mennyire részrehajló és szenzációhajhász az Akadémia, az azonban tény: Stallone sosem volt még ennyire magával ragadó, s ennyire szuggesztív. Talán egyszer, annak idején a Coplandben…
Mindez a figurának is köszönhető, hisz Rocky most először igazán „emberi”: elesett öregember, akinek épp úgy szüksége van a fiatalság támogatására, mint az ifjúságnak a bölcs mester több évtizedes tapasztalatára.


Michael B. Jordan és Sly jó kis csapatot alkotnak, s tulajdonképpen az ő kiválóan funkcionáló kettősüknek köszönhetően képes átlépni a Creed önmaga - valamint a Rocky-hagyaték - árnyékán. 

80%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése