2016. február 1., hétfő

Abszurd alak - Irrational man


A 80 éves Woody elképesztő formában van! Évről évre - menetrendszerűen - szállítja aktuális mozgóképeit. …és még mindig az a szitu, hogy nem lehet csak úgy szimplán elmenni egy Woody Allen - mozi mellett!
Woody egy kifejezetten banális, hétköznapi alapszituációt is képes valami egészen „abszurd”, meglepő – „extraordinary” - irányba elvinni. Ez történik tulajdonképpen az Irrational man esetében is… A klasszikus történetvezetés, mint olyan, ezúttal is megszűnik létezni!


Az amerikai író, színész, filmrendező és producer nem fél kimondani azt, amitől mindenki más ódzkodik. Ehhez jön még bónuszként a sajátos, csak rá jellemző formanyelv, a tipikus fanyar, szarkasztikus "Woody Allen-es" modor. 


Az Abszurd alak nem egy óriási vállalás a mester részéről, viszont remekül illeszkedik a filmográfiájába! Ismét egy rendkívül szórakoztató, lélekvájkáló, szerzői bűnfilm született. Ezúttal talán Woody nem ásott olyan mélyre; nem olyan sokkoló a „lejtmenet”, mint mondjuk a Match point esetében, de mivel két olyan zseniális színész állt a rendező rendelkezésére, mint Joaquin Phoenix és Emma Stone, az élmény garantált! Természetesen Phoenix pocakos, dölyfös, nagyravágyó, de egyébként rendkívül kis stílű filozófia professzor figurája viszi a prímet. Stone kisasszony – bármennyire tehetséges és magával ragadó - az Oscar-díjas sztár mellett csupán „fegyverhordozó” lehet… 


A sokat tapasztalt operatőr, Darius Khondji már sokadszorra dolgozik együtt Woody-val, s a számos közös meló során láthatóan frankón ráérzett Allen különös, sajátos világára. Képei esztétikusak, ízléses szűrőket használ, s nem riad vissza a szokatlan, egyéni beállításoktól sem.
A direktor ezúttal egy tragikomikus végkifejlettel teszi fel a pontot az i-re; vagyis az Abszurd alak jóval könnyedebb – „abszurdabb”(?) -, mint Allen korábbi bűnfilmjei. (Ez persze nem jelenti azt, hogy az Irrational man egy könnyen fogyasztható, könnyen emészthető mozi lenne...)


Finom lélekboncolgatás, régi vágású krimi - feeling, egy kifejezetten szórakoztató történet, és egy bivalyerős főszereplő, vagyis maga „az abszurd alak”, Joaquin Phoenix... 

75%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése